Tłusty czwartek 2020. Gdzie kupić TANIE pączki i faworki? Zobacz ceny! [Biedronka, Lidl, Auchan, Carrefour, Żabka, PSS Społem]

i

Autor: Pixabay Tłusty czwartek 2020. Gdzie kupić TANIE pączki i faworki? Zobacz ceny! [Biedronka, Lidl, Auchan, Carrefour, Żabka, PSS Społem]

Na co uważać?

Te pączki to zabójczo niebezpieczna trucizna dla Twojego organizmu. Lekarz przestrzega przed tłustym czwartkiem. Jeden kęs może skończyć się tragicznie

2023-01-15 16:18

Tłusty czwartek 2023 już za miesiąc. W tym roku święto łasuchów wypada 16 lutego 2023. Tego dnia folgujemy sobie dietę i pozwalamy na odrobinę cukrowego szaleństwa. Jednak pączki nie należą do zdrowego pożywienia, są bombą kaloryczną i tłuszczową, a dla niektórych ich spożywanie może być potencjalnie niebezpieczne. Lekarz przestrzega przed pączkami i mówi, na co zwracać uwagę.

Kiedy wypada tłusty czwartek 2023? 

W tym roku tłusty czwartek wypada 16 lutego. To święto wszystkich łasuchów, a tradycja nakazuje zjedzenie co najmniej jednego pączka. Niektórzy urządzają nawet pączkowe zawody i jedzą po kilkanaście sztuk tych słodkich przysmaków. Zjedzenie jednego lub dwóch pączków nie będzie miało negatywnego wpływu na naszą dietę i zdrowie, jednak w przypadku pochłonięcia dziesięciu sztuk może już się tak stać. 

Zobacz także: Te szlachetne perfumy są tanim zamiennikiem legendarnego zapachu, którego używa Julia Wieniawa. Kosztują kilka razu mniej. Idealne dla dojrzałej kobiety o duszy romantyczki

Lekarz przestrzega przed pączkami

Powiedzmy sobie szczerze, pączki nie należą do zdrowych przekąsek. Mają dużo kalorii (około 400 kcal na sztukę), dużo cukru, a w dodatku smażone są w głębokim tłuszczu. Dla niektórych osób to dietetyczne zabójstwo. Gastroenterolog Robert Moor-Jankowski w rozmowie z PAP w 2022 roku podkreślił, że jedzenie zbyt dużo pączków może mieć poważne, zdrowotne konsekwencje. – Zjedzenie nawet jednego pączka może być obciążeniem dla organizmu. Pączek jest wysokokaloryczny, zawiera wiele cukru – gdyby go nie było, pewnie by nie smakował. Ciasto drożdżowe, nadzienie, lukier – wszystko to ma sporo cukru. Na dodatek pączek nasiąka tłuszczem, w którym się go piecze (...) Pączków w nadmiarze unikać powinny zatem osoby chorujące na cukrzycę typu i i II, zmagające się z zaburzeniami tolerancji glukozy, cierpiące na zapalenie trzustki, choroby wątroby czy refluks żołądkowo-przełykowy – ostrzegał gastroenterolog Robert Moor-Jankowski.

Tanie pączki, które sprzedawane są w wielu marketach nie są najwyższej jakości. Często smażone są we fryturze, czyli utwardzonych tłuszczach roślinnych, które są szkodliwe dla naszego układ sercowo-naczyniowego. Pączki podwyższają poziom złego cholesterolu i zwiększają ryzyko rozwoju miażdżycy. Dodatkowo słabej jakości pączki mogą zawierać alergeny, które są potencje niebezpieczne dla uczulonych na nie osób. Nie namawiamy Was do całkowitego porzucenia tradycji i rezygnacji z pączków, jednak róbmy to z głową, sięgajmy po dobre jakościowo wyroby i nie przejadajmy się. 

Sonda
Co najbardziej lubisz jeść w tłusty czwartek?
Wystartowały Żywieckie Gody. Na początek przegląd w izbie

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki