Jak wykorzystać zioła w kuchni?

i

Autor: materiały prasowe

Uprawa ziół w doniczce

2020-05-28 12:10

Stałą dostawę ziół możemy sobie zapewnić uprawiając je w doniczkach na kuchennym parapecie. Niemal wszystkie dobrze rosną w warunkach domowych. Lubią zwłaszcza miejsca jasne i słoneczne, ale np. mięta czy melisa cytrynowa będą rosły także w miejscach lekko zacienionych.

Najwygodniej kupić gotowe sadzonki, gdyż od razu możemy z nich korzystać. Najlepiej od razu przesadzić je do większych pojemników z ziemią uniwersalną. Rośliny sadzimy na taką głębokość, na jakiej rosły przed przesadzeniem. Ziemię wokół ugniatamy i obficie podlewamy.
Poszczególne gatunki ziół możemy sadzić osobno lub stworzyć z nich kompozycję.

Przeczytaj też: Te zioła sprawią, że włosy będą mocne

zasady uprawy

Większość ziół może rosnąć w jednej doniczce przez wiele lat, dlatego już w momencie sadzenia roślin wybieramy odpowiednio dużą doniczkę, najlepiej terakotową lub glinianą. Ponieważ zioła nie znoszą wody zalegającej w strefie korzeniowej, doniczki muszą mieć otwory odprowadzające wodę, na dnie układamy 3-8-centymetrową warstwę drenażu.

Zioła podlewamy codziennie letnią wodą, a w czasie upałów nawet dwa razy dziennie, tak aby ziemia była stale wilgotna. Po czterech tygodniach od posadzenia zaczynamy zasilać 2-3 razy w miesiącu płynnym nawozem organicznym. Żeby zioła bujnie rosły, należy często przycinać wierzchołki pędów, które będą się rozkrzewiały. W przypadku bazylii niezależnie od jej odmiany wcześnie usuwamy kwiatostany, ponieważ kwitnąca ma mniej aromatyczne liście.
Na ogół mocny aromat ziół odstrasza szkodniki, jeżeli jednak się pojawią, do ich zwalczania używamy wyłącznie środków naturalnych, np. wyciągu wodnego z suchych liści i łusek czosnku.

Czytaj Super Express bez wychodzenia z domu. Kup bezpiecznie Super Express KLIKNIJ tutaj 

 

 


Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki