Wielkanoc 2016. Jak rozróżnić jaja świeże od nieświeżych? Przeczytaj nasz PORADNIK

2016-03-23 15:00

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Zapewne w każdym polskim domu trwają intensywne przygotowania - sprzątanie, zakupy, przyrządzanie tradycyjnych, wielkanocnych potraw. Jednym z głównych ich składników są jajka. Zanim je zaserwujesz bliskim, naucz się rozróżniać świeże jajka od nieświeżych. Oto nasz poradnik!

Jajka, skorupki

i

Autor: Archiwum serwisu

Zastanawiasz się, jak rozpoznać świeżość jajek, które chcesz podać na wielkanocny stół? Nic trudnego! Wystarczy włożyć jajka do naczynia z osoloną wodą. Jajko świeże opadnie na dno pojemnika, jajko nieświeże będzie pływało na powierzchni wody. Dzieje się tak ponieważ jajko, które jest już długo przechowywane, traci wodę, a zwiększa się w nim ilość powietrza. A jak powinno wyglądać świeże jajko już po rozbiciu? Żółtko jajka powinno mieć zwartą strukturę i wyglądać na jędrne. Ważne jest też to, by przy rozbijaniu skorupka zbyt nie popekała, inaczej jej małe odłamki wymieszają się z jajkiem. Żółtko nieświeżego jaja jest płynne i nie ma zwartej struktury. Pamiętaj, że jeśli zakupione przez ciebie jajka okażą się nieświeże, to masz prawo do reklamacji!

Zobacz: Przepisy na Wielkanoc od Magdy Gessler

Przeczytaj też: Przepisy na Wielkanoc: oto dietetyczne desery według Ewy Chodakowskiej

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki