Jajka, skorupki

i

Autor: Piotr Gajek

Wielkanoc 2016. Jak rozróżnić jaja świeże od nieświeżych? Przeczytaj nasz PORADNIK

2016-03-23 15:00

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Zapewne w każdym polskim domu trwają intensywne przygotowania - sprzątanie, zakupy, przyrządzanie tradycyjnych, wielkanocnych potraw. Jednym z głównych ich składników są jajka. Zanim je zaserwujesz bliskim, naucz się rozróżniać świeże jajka od nieświeżych. Oto nasz poradnik!

Zastanawiasz się, jak rozpoznać świeżość jajek, które chcesz podać na wielkanocny stół? Nic trudnego! Wystarczy włożyć jajka do naczynia z osoloną wodą. Jajko świeże opadnie na dno pojemnika, jajko nieświeże będzie pływało na powierzchni wody. Dzieje się tak ponieważ jajko, które jest już długo przechowywane, traci wodę, a zwiększa się w nim ilość powietrza. A jak powinno wyglądać świeże jajko już po rozbiciu? Żółtko jajka powinno mieć zwartą strukturę i wyglądać na jędrne. Ważne jest też to, by przy rozbijaniu skorupka zbyt nie popekała, inaczej jej małe odłamki wymieszają się z jajkiem. Żółtko nieświeżego jaja jest płynne i nie ma zwartej struktury. Pamiętaj, że jeśli zakupione przez ciebie jajka okażą się nieświeże, to masz prawo do reklamacji!

Zobacz: Przepisy na Wielkanoc od Magdy Gessler

Przeczytaj też: Przepisy na Wielkanoc: oto dietetyczne desery według Ewy Chodakowskiej

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki