Z kobiałki

2009-07-09 8:45

Są śliczne i apetyczne. I można z nich zrobić pyszności, które skuszą największego niejadka. Mamy czas truskawek - królowych dziecięcych stołów.

Ten, kto wymyślił truskawki, zasłużył na pomnik. Tak, tak, truskawki to dzieło człowieka, a nie przyrody - powstały ze skrzyżowania dwóch gatunków poziomek w połowie XVII wieku. Od tego czasu wciąż pojawiają się nowe odmiany - deserowe, do zamrażania, na przetwory (dżemy, konfitury, galaretki, soki).

Nie tylko witaminy

Porcja 100 g zawiera 60 mg witaminy C, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie. Jest w nich też sporo witamin z grupy B, a także niewielkie ilości witaminy A i E, oraz mikroelementy: chroniące przed anemią żelazo, wzmacniające kości wapń i fosfor. Truskawki maja działanie bakteriobójcze, wspomagają zwalczanie stanów zapalnych, np. jamy ustnej. Poleca się je reumatykom, cierpiącym na schorzenia wątroby – regulują poziom kwasów, wydzielanie żółci i pracę wątroby, a także nerek – są bowiem moczopędne. Owoce te działają dobroczynnie na serce: są krwiotwórcze, obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie.


Czytaj więcej na

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki