Będzie to okazja, by spróbować pierogów dużych i małych, polskich, hiszpańskich, japońskich, tybetańskich czy hinduskich. Nie zabraknie tradycyjnych, domowych polskich pierogów z sezonowymi farszami, indyjskich samos, chińskich baobao, tybetańskich momo, włoskich calzone i gruzińskich chinkali. Strefa pierogów świata będzie uzupełniona strefą wystawców Smacznego Targu - znajdą się tam naturalne wędliny, mazurskie ryby czy hummus.
„Właściwe każdy ma na nie swój własny przepis, a w zależności od kraju są one inaczej przygotowywane. Nadziewane owocami, warzywami, mięsem, serem czy ziemniakami, zawijane w ciasto z różnego rodzaju mąk, również bezglutenowych, doprawiane na słodko i ostro, gotowane, smażone lub pieczone - możliwości jest właściwie nieskończona liczba” - opisują organizatorzy.
Wstęp na festiwal będzie bezpłatny.