Polskie Smaki 2013 przyznane

2013-09-25 4:00 0

Na Praskiej Giełdzie Spożywczej nagrodzono producentów żywności tradycyjnej. O statuetkę przyznawaną przez organizatorów wystawy "Polskie Smaki 2013" walczyło kilkanaście firm z całego kraju.

Producenci zgłosili do konkursu 44 produkty. Ich jakość i smak oceniało jury, któremu przewodniczył znany mistrz kuchni Robert Sowa. Kapituła w składzie Robert Sowa, Wiesław Wasilewski, prof. Mirosław Słowiński, prof. Zygmunt Zander, Dariusz Goszczyński, Krzysztof Przybył doceniła wyjątkowy charakter pięciu produktów tradycyjnych, które powstają w oparciu o tradycyjne metody produkcji - często ze składników z upraw ekologicznych.

1. NAGRODA: "POLSKIE SMAKI 2013"

Nagrodzeni producenci to:

Laureaci konkursu poza statuetkami otrzymali także nominację do Godła Teraz Polska. Jury konkursu "Polskie Smaki" przyznało też wyróżnienia:

2. nagroda: HURTOWNIA PRZYJAZNA KLIENTOWI

Na wystawie "Polskie Smaki" rozstrzygnięto także plebiscyt Hurtownia Przyjazna Klientowi. To konkurs, w którym wszyscy klienci Praskiej Giełdy Spożywczej głosują na wybraną przez siebie hurtownię. W 2013 r. wśród wyróżnionych znaleźli się:

3. nagroda: SOLIDNY PARTNER PRASKIEJ GIEŁDY SPOŻYWCZEJ

Praska Giełda Spożywcza doceniła też osoby, instytucje i firmy szczególnie zasłużone dla jej rozwoju. Laureatów co roku typuje specjalnie powołana do tego celu kapituła.

KATEGORIA KLIENT KATEGORIA DOSTAWCA

W 2013 roku przyznano też dodatkowe wyróżnienie. Finansowym Partnerem Praskiej Giełdy Spożywczej został Bank Gospodarstwa Krajowego Oddział w Warszawie.

Smakowita wystawa

Wystawa "Polskie Smaki" zgromadziła w Ząbkach tłumy zwiedzających. Mogli nie tylko zobaczyć, lecz także spróbować produktów regionalnych, które pokazywali producenci. Wśród smakołyków były pyszne sery i inne wyroby mleczarskie, pieczywo na naturalnym zakwasie, tradycyjne wędliny czy słodkie wypieki przygotowywane według domowych receptur.

Imprezę, która promowała żywność regionalną i ekologiczną, poprowadziła znana dziennikarka Katarzyna Dowbor. Kulinarny show przygotował Robert Sowa - kreator menu największych wydarzeń kulturalno-gastronomicznych w kraju. Dla uczestników "Polskich Smaków" Robert Sowa przyrządził golonkę na trzy sposoby według specjalnych receptur oraz ugotował wielki kocioł zupy.

Promocja i wsparcie

Wyroby regionalne produkowane w oparciu o tradycyjne receptury cieszą się w Polsce coraz większą popularnością. Klienci przekonali się, że taka żywność to gwarancja świeżości, wyjątkowego smaku i zdrowia. Producenci takiej żywności zrozumieli natomiast, że to klucz do sukcesu i sposób na walkę o konsumentów na tym trudnym dziś rynku. Kluczem do sukcesu są jednak wyłącznie naturalne składniki oraz rezygnacja z chemicznych konserwantów i polepszaczy.

Praska Giełda Spożywcza organizuje wystawę "Polskie Smaki" od 2005 roku. Na każdą edycję przyjeżdża coraz więcej wystawców i odwiedzających. Organizatorzy imprezy przekonują, że takie wyroby to przyszłość polskiej produkcji i handlu. Wystawa "Polskie Smaki", która jest okazją nie tylko do promocji, lecz także nawiązania bezpośrednich kontaktów z handlowcami.

Produkty regionalne pokazywane na wystawie "Polskie Smaki" mogą liczyć na promocję i wsparcie zarówno na szczeblu lokalnym, jak i ogólnopolskim. Dlatego też patronatem honorowym wystawę "Polskie Smaki 2013" objęli Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałek Województwa Mazowieckiego oraz Burmistrz Miasta Ząbki.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE