Dziś Tłusty Czwartek - Tak się smaży pączki (ZDJĘCIA!)

2010-02-11 9:19

Kuszące, okrągłe kształty i lśniący lukier. W środku rozpływająca się w ustach marmolada. Pokazujemy, jak się robi prawdziwe pączki według tradycyjnej, od lat skrzętnie przechowywanej receptury!

W cukierni przy ul. Grochowskiej 242 od świtu wre praca. Cukiernicy szykują pączki, by już od 6 rano można było stanąć po nie w kolejce. A warto, bo taki tradycyjny wyrób to już rzadkość.

Przeczytaj koniecznie: Zrób sobie pączki na tłusty czwartek - przepis na pączki, przepis na faworki

Dlatego też reporterzy "Super Expressu" podpytali Romana Mularczyka - szefa cukierni z 40-letnim doświadczeniem, jak przygotować prawdziwe pączki smażone na tłuszczu. Smacznego!

Zrób to sam!

Składniki: 1 kg mąki, 100 g drożdży świeżych (lub 50 g suchych), 100-150 dag cukru, 1/2 l mleka, 6 żółtek, 1 całe jajo, 100 g rozpuszczonej margaryny, pół laski wanilii, sok i skórka z 1 cytryny, szczypta soli, smalec do smażenia, konfitura, cukier puder do posypania.

1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 200 g mąki i 1/2 szklanki mleka, wymieszać.

2. Przesiać mąkę, jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę i wyrośnięty rozczyn.

3. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i lśniące, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki. Dodać roztopiony tłuszcz.

4. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.

5. Formować w dłoni małe krążki, nałożyć pół łyżeczki nadzienia, zlepić, uformować kulę.

6. Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach na złoty kolor.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki