Żółtaczka pokarmowa, czyli zapalenie wątroby typu A
W związku z podwyższoną zachorowalnością warto usystematyzować swoją wiedzę i wiedzieć co robić, aby i u nas tej choroby nie wykryto. Wirusowe zapalenie wątroby typu A, potocznie nazywane jest chorobą brudnych rąk lub żółtaczką pokarmową jest schorzeniem wywoływanym przez wirus A zapalenia wątroby (HAV).
Jak może dojść do zakażenia żółtaczką pokarmową?
Istnieje kilka głównych i najczęstszych powód tej choroby. To przede wszystkim picie skażonej wody, jedzenie np. nieumytych owoców i warzyw (bądź też umytych w skażonej wodzie).
>> WZW A (żółtaczka pokarmowa) - przyczyny, objawy, leczenie i zapobieganie
Żółtaczką pokarmową zarazić możemy się również poprzez bezpośredni kontakt z zakażonym człowiekiem, np. gdy wirus zostanie przeniesiony przez nieumyte po wyjściu z toalety ręce.
Jak ustrzec się przed "chorobą brudnych rąk"?
Z pomocą przychodzi przede wszystkim przestrzeganie zasad higieny, także przy przygotowywaniu i spożywaniu posiłków. To nasza najlepsza ochrona, bowiem nie istnieje specyficzne leczenie żółtaczki pokarmowej. Istnieją szczepionki zmniejszające ryzyko zachorowania, ale z ich dostępnością jest ostatnio gorzej.
Najwięcej zachorowań na Mazowszu
Według danych przytaczanych przez serwis Wyborcza.pl najwięcej przypadków zachorowań na żółtaczkę pokarmową odnotowano dotąd w woj. mazowieckim. Do połowy października prawie 600, z czego ponad 500 tylko w Warszawie. Sporo zachorowań jest też na Śląsku.