Barszcz czerwony według przepisu Ewy Wachowicz. Z ZAKWASU!

2014-12-17 16:22

Ewa Wachowicz wie, co ugotować, żeby było pysznie! Nic dziwnego, że podaje przepis na barszcz czerwony - w końcu każdy marzy o suto zastawionym stole. I o wyjątkowym smaku serwowanych potraw...

Oto przepis Ewy Wachowicz na barszcz czerwony.

- Buraki obrać i pokroić na kawałki, zalać letnią, wcześniej przegotowaną wodą, dodać kminek, chrzan, czosnek, sól, cukier i kromkę chleba razowego. Odstawić pod przykryciem na 3-6 dni (najlepiej w naczyniu kamionkowym).

Przygotować wywar z suszonych grzybów i warzyw (grzyby uprzednio namoczyć). Przyprawić liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu i zielem angielskim. Ugotować. Przecedzić.

Czytaj: Boże Narodzenie 2014. Co Tomasz Kammel kupi ukochanej pod choinkę?

Czosnek przecisnąć przez praskę na gazę, zawiązać, wycisnąć sok do sklarowanego wywaru (pod koniec można też zanurzyć w bulionie całe zawiniątko). Dodać zakiszony barszcz. Dosmaczyć solą, cukrem i sokiem z cytryny - zupa powinna być słodko-kwaśna.

Podgrzać, ale nie dopuścić do wrzenia, bo barszcz straci kolor.

Podawać z posiekaną natką pietruszki - poleca gwiazda na swoim blogu.

Spróbujecie zrealizować przepis?

Polecamy: Boże Narodzenie 2014. Małgorzata Socha wspomina święta w Kenii. Co planuje w tym roku?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki