Maja Popielarska: śledzie z beczki w przyprawach

2009-04-06 9:11

- Choć śledzie bardziej kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia niż Wielkanocą, u mnie w domu serwuje się je na każdą większą uroczystość. Pewnie dlatego, że wszyscy lubimy ryby, a ten przepis jest niezawodny. To bardzo prosta potrawa, a tajemnica jej smaku chyba tkwi w sposobie przyrządzania. Uwaga, niezwykle ważna jest kolejność działania - radzi pogodynka (35 l.).

Składniki:
śledzie z beczki; mleko; kilka małych lub jedna duża cebula; ziele angielskie, pieprz, liście laurowe; odrobina oliwy z octem winnym

Sposób przygotowania:
Śledzie należy wymoczyć w mleku (przez ok. 2-3 godz.). Pokroić drobno kilka małych albo jedną dużą cebulę. Przełożyć śledzie do szklanego naczynia, dodać cebulę, przyprawy i skropić zalewą. I tak trzymać dwa dni w temperaturze pokojowej, a dopiero potem postawić w lodówce.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki