Szok! Margaret sprzeniewierzy się tradycji. W Wigilię zrobi TO. Wideoblog Ewy Wąsikowskiej

2017-12-20 10:00

Co gwiazdy gotują na Boże Narodzenie? Co w kuchni jest ich specjalnością? Wiele potraw związanych jest oczywiście z regionami, z których pochodzą, ale niektórzy – tak jak Margaret (26 l.), mają dość oryginalne pomysły na to, co postawić na świątecznym stole.

Margaret

i

Autor: Margaret/Instagram Margaret jest nominowana do MTV EMA 2017

Większość polskich gwiazd jest dość konserwatywna. Aktor Piotr Zelt (49 l.) co roku czeka na smażonego karpia, a piosenkarz Rafał Brzozowski (36 l.) nawet ma w swoim domu bardzo ważne zadanie do wykonania. Jako zapalony wędkarz wie, jak obrabiać rybę i jemu właśnie przypada ta misja.

Karpia uwielbia też aktorka Anna Dereszowska (36 l.), zwłaszcza tego po żydowsku, który zawsze przyrządzała jej babcia. Rybę przygotowuje się w galarecie, a dodaje do niej bakalie. Dziennikarz i prezenter Maciek Dowbor (38 l.) co roku zajada się kulebiakiem, czyli ciastem faszerowanym kapustą i grzybami. Jak mówi, to tradycyjne danie jadane na Wileńszczyźnie skąd pochodzi jego rodzina.

Ale świątecznej uczty nie byłoby oczywiście bez zupy. Teresa Lipowska (80 l.), czyli kochana przez wszystkich Barbara Mostowiak z "M jak miłość" gotuje zupę grzybową. Wybiera do niej wyłącznie prawdziwki, a najchętniej te, które sama uzbiera podczas jesiennych spacerów. U Katarzyny Figury (55 l.) jada się barszcz czerwony z tradycyjnymi uszkami. Podobnie jest u Magdy Gessler (64 l.), jednak znana restauratorka ma oczywiście swoje triki: do gotowania dodaje obierki z jabłek, a farsz do uszek przygotowuje z białej fasoli.

Po wystawnej uczcie, czas na deser. Piosenkarka Halina Frąckowiak (70 l.) nie wyobraża sobie Wigilii bez makiełek czyli klusek z makiem – to tradycyjna potrawa, która trafia na stół prawie każdego poznaniaka, a pani Halina właśnie stamtąd pochodzi. Choć Marcin i Rafał Mroczkowie (35 l.) urodzili się i wychowali na Podlasiu w Siedlcach, oni również na pierwszym miejscu ze wszystkich świątecznych potraw wymieniają słodkie kluski z makiem. Z kolei piosenkarz Piotr Kupicha (38 l.) przepada za śląskimi makówkami, czyli nasączoną specjalną zalewą chałką przekładaną makiem zasmażonym z dużą ilością bakalii.

Ciekawy pomysł na tegoroczne święta ma Margaret. Piosenkarka powiedziała, że w tym roku nie zamierza zajadać się typowymi wigilijnymi potrawami. Zaprosi koleżanki i zamówią w jednej ze znanych restauracji typu fast food kubełek z kurczakami.

Poznańskie makiełki

Składniki:

Na masę makową: ¾ szklanki cukru, 1i ½ szklanki maku, czubata łyżka miodu, płaska łyżka masła, 100 g rodzynek, 200 g mieszanki różnych posiekanych orzechów

Na kluseczki: 3 jajka, ¼ szklanki wody, ½ szklanki mąki, 1 i ½ łyżki masła, szczypta soli

Sposób przygotowania: Mak zalać wodą i gotować 1 i ½ godziny, zestawić z ognia i odstawić na noc w temperaturze pokojowej. Po tym czasie mak odcedzić, dodać cukier i dwukrotnie zemleć. Do powstałej masy dodać miód, masło i bakalie. Dokładnie wymieszać. Zagotować wodę z masłem, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Wystudzić. Posolić wbić jaja. Ciasto (powinno być gęste, ale nie twarde) nabierać na czubek łyżeczki i zsuwać do wrzącej wody. Po ugotowaniu wymieszać z masą makową. Makiełki można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.

Śląskie makówki

Składniki:

1 i ½ szklanki maku, 1 szklanka migdałów bez skórki, ½ szklanki orzechów laskowych bez skórki, ½ szklanki orzechów włoskich, 1 szklanka rodzynek, 2 łyżki masła klarowanego, 2 łyżki miodu, ½ szklanki cukru, 2 łyżeczki cukru z naturalną wanilią, 1 i ½ l mleka, 1 średnia chałka pszenna, płatki migdałów do dekoracji

Mak sparzyć wrzątkiem, odcedzić i trzykrotnie zemleć. Rodzynki namoczyć we wrzątku, a migdały i orzechy posiekać. W rondlu podsmażyć lekko na maśle orzechy, migdały i rodzynki. Dodać mak, miód i 1 szklankę mleka. Jeszcze chwilę podgrzewać. Chałkę pokroić w plastry o grubości 1 i ½ cm, a resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W szklanej misie układać na przemian: chałkę nasączoną zagotowanym mlekiem i masę makową. W sumie 3 warstwy. Na samej górze ma być mak. Udekorować płatkami migdałów. Podawać mocno schłodzone.

Uwaga: Mleko można zastąpić dowolną zalewą na bazie ulubionego syropu, np. pomarańczowego, wtedy makówki będą mogły dłużej postać. Jeśli makówek nie będą jady dzieci, do zalewy można dodać np. rum.

Jeśli jesteście ciekawi sprawdzonych przepisów na wigilijne potrawy, zajrzyjcie na beszamel.pl. Znajdziecie tam m.in. przepis na wigilijny barszcz Magdy Gessler.

ZOBACZ TAKŻE: Wiemy, dokąd gwiazdy jeżdżą na narty! Videoblog Ewy Wąsikowskiej

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki