Ta sałatka śledziowa to hit na święta. Mama Paulli robią ją specjalnie dla niej. Wokalistka podała nam przepis

2023-12-23 5:20

Święta Bożego Narodzenia już za kilka dni! Lada moment kuchniach milionów polskich domów ruszą wielkie przygotowania do świętowania. Z tej okazji postanowiliśmy zapytać gwiazdy, jakich dań nie może zabraknąć na ich świątecznych stołach. Piosenkarka Pulla podzieliła się z nami przepisem na swoją ulubioną sałatkę śledziową. To danie to prawdziwy hit nie tylko na wigilię, ale i na domowy imprezy.

Przepis Paulla

i

Autor: materiały prasowe/shutterstock

Paulla - piosenkarka i osobowość estradowa. Wydała dwa albumy studyjne „Nigdy nie mów zawsze” (2008) i „Sekret wiecznej miłości” (2010) oraz 20 singli. Lauretka licznych nagród muzycznych. W rozmowie z "Super Expressem" poleca swoje ulubione wigilijne danie - warstwową sałatkę śledziową.

- Uwielbiam potrawy wigilijne. Wszystkie. Lubię też gotować i uważam, że dobrze mi to wychodzi, jednak nie będę kłamać i przyznam, że akurat świąteczne potrawy nie są moją specjalnością. Zwykle do rodzinnego Pleszewa przyjeżdżam na tzw. ostatni moment, kiedy wszystko jest już gotowe. Wigilię przygotowują mama i siostra. Pomaga też ciocia, siostra mamy oraz jej córki. Mój brat robi świetny tort orzechowy. Moim ulubionym daniem, które mama robi od lat, właściwie głównie dla mnie, jest warstwowa sałatka śledziowa. Pycha! W tym roku będę zajadać się śledziami przy dźwiękach mojej nowej piosenki świątecznej „Magia Pięknych Świąt”, co polecam każdemu! I sałatkę śledziową, i tę piosenkę! - mówi nam Paulla.

A oto przepis.

Składniki:

5-6 filetów śledziowych

4-5 ogórków konserwowych

3 ugotowane ziemniaki

3 ugotowane buraczki

1 duża cebula

majonez

4 jajka

pieprz

szczypiorek

Przygotowanie:

Ziemniaki i buraki oddzielnie zetrzeć na tarce o dużych otworach. Można wykorzystać również startą ugotowaną marchew.

Jajka ugotowane na twardo zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę posiekać w kostkę. Filety śledziowe pokroić na niewielkie kawałki.

W szklanym naczyniu układać warstwami kolejno śledzie, cebulę, marchew, ziemniaki, buraki, smarując cienko majonezem kolejne warstwy.

Wierzch sałatki również posmarować majonezem i posypać posiekanymi jajkami i szczypiorkiem.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki