Bakteria, która żyje w Bałtyku to przecinkowiec z gatunku Vibrio vulnificus. W poprzednie wakacje wykryto pięć przypadków zakażenia bakterią - wszystkie w Niemczech. Jeden z tych przypadków okazał się śmiertelny. Przecinkowcem zaraziła się starsza kobieta, która w wyniku infekcji i powikłań zmarła.
Polecamy dowiedzieć się więcej o tych bakteriach: Mięsożerne bakterie - przecinkowce w Bałtyku
Bakterii, nazywanych "mięsożernymi" jest coraz więcej w Bałtyku - a do tej pory były charakterystycznymi bakteriami dla wód subtropikalnych i tropikalnych. Najwyraźniej w związku ze zmianami klimatu i ocieplaniem się mórz i oceanów jest ich coraz więcej także w Bałtyku. A jakie są te optymalne warunki do rozmnażania się bakterii? Temperatura wody musi przekraczać 20 stopni Celsjusza.
Jak uchronić się przed infekcją?
Żeby "mięsożerne" bakterie dostały się do organizmu trzeba albo napić się wody z nimi, albo wejść do zakażonej wody z ranami na ciele. Jednak lekarze podkreślają, że o wiele gorsze są infekcje wynikające z przedostania się bakterii do układu pokarmowego.
Zakażenie przez rany (sączące się rany) skutkuje zakażeniem podskórnej tkanki łącznej, co prowadzi do stanu zapalnego i obumierania tkanki. Wygląda to tak, jakby bakterie po prostu nas zjadały! Dlatego dostały także przydomek "mięsożernych".
Źródło: Kąpiel w Bałtyku może być niebezpieczna? Wszystko przez groźne bakterie