Autor: Paweł Jaskółka (1), Łukasz Gągulski (2) / Super Express W KPRM aż zadrżało. Abp Gądecki huknął i poskarżył się do Morawieckiego. Rząd dyskryminuje Kościół?!

U Morawieckiego aż zadrżało. Abp Gądecki huknął i poskarżył się do premiera. Rząd dyskryminuje Kościół?!

2021-06-07 19:38

Arcybiskup Stanisław Gądecki, przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski, napisał list do premiera RP Mateusza Morawieckiego w sprawie zmniejszenia obostrzeń w kościołach. Rząd dyskryminuje wiernych? Taki wniosek można wyciągnąć po lekturze komunikatu. "Wyrażam mój stanowczy sprzeciw wobec dalszego - tak drastycznego - ograniczania prawa wiernych do publicznego wyznawania i praktykowania wiary", czytamy.

Rząd dyskryminuje Kościół? Mocne stanowisko Episkopatu w sprawie obostrzeń

"Wobec diametralnie innej i zdecydowanie lepszej sytuacji epidemicznej, wyrażam mój stanowczy sprzeciw wobec dalszego – tak drastycznego – ograniczania prawa wiernych do publicznego wyznawania i praktykowania wiary", napisał przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski abp Stanisław Gądecki w liście do premiera RP Mateusza Morawieckiego. Przewodniczący Episkopatu zauważył, że w kontekście zmniejszania obostrzeń sanitarnych w większości obszarów życia społecznego, limit wiernych w kościołach utrzymywany jest z czasu, gdy dzienna liczba zachorowań w Polsce oscylowała wokół 30 tys. Abp Gądecki zaznaczył w liście, że Kościół ze zrozumieniem podchodził do nakładanych ograniczeń sanitarnych, udzielając wiernym dyspens oraz zachęcając do przestrzegania wszystkich zaleceń sanitarnych. Jednocześnie podkreślił, że „możliwość wyznawania i praktykowania wiary jest niezbywalnym prawem człowieka i wpływa na jego kondycję – sferę duchową, psychiczną i fizyczną, stąd restrykcje w tak ważnej sferze życia społecznego powinny być ograniczone do koniecznego minimum”. „Wyrażając wdzięczność za dotychczasowe działania na rzecz ochrony zdrowia i życia Polaków, nalegam raz jeszcze na zmniejszenie obostrzeń w kościołach i innych miejscach kultu”, czytamy.

Obostrzenia w kościołach w Polsce. Aktualne zasady

Aktualnie (stan na 7 czerwca) w kościołach w Polsce obowiązkowe jest noszenie masek. Do 25 czerwca obowiązuje limit osób w miejscach kultu religijnego – maks. 1 os na 15 m2. "Rekomendujemy też odprawianie ceremonii na świeżym powietrzu", czytamy na oficjalnej stronie rządowej. Z komunikatu Episkopatu Polski wynika, że - zdaniem duchownych - obostrzenia powinny zostać częściowo zniesione, a limit wiernych w kościołach poszerzony.

Czy obostrzenia w kościołach powinny zostać zniesione?
Rozbiórka szpitala covidowego