Lecznicza zupa na święconej wodzie - przepis księdza Rafała Jarosiewicza

2015-11-25 3:00

Korzystanie w kuchni z wody, oleju i soli święconej lub egzorcyzmowanej znane jest od wieków. Takie potrawy są lecznicze, chronią przed demonami, złymi snami, depresją - zapewnia ks. Rafał Jarosiewicz z fundacji SMS z Nieba i podaje przepis na rosół na święconej wodzie

Dziś moda na gotowanie z wody święconej wraca do naszej kuchni. Skąd wziąć święcone składniki do gotowania? Najłatwiej zdobyć je podczas rekolekcji lub mszy o uzdrowienie. Wówczas kapłan święci wodę, sól, olej. - Nawet jeśli ktoś nie ma wiary, to na mocy wiary osoby, która ją ma, Pan Bóg też ofiarowuje niewierzącemu łaski - dowodzi ks. Jarosiewicz. - Jednak uwaga! Sakramentalia nie działają magicznie - przypomina kapłan. Przepis na zupę na wodzie święconej poniżej:

Składniki:

- kura

- włoszczyzna

- trzy ziarnka ziela angielskiego

- dwa listki laurowe

- sól egzorcyzmowana lub święcona|

- pieprz święcony

- 1 litr wody święconej

Wykonanie:

Kurę umyj i sparz wrzątkiem (ze zwykłej wody), włoszczyznę obierz i oczyść, następnie zalej litrem wody święconej, dodaj święcone przyprawy i gotuj dwie godziny na wolnym ogniu, co pewien czas usuwając szumowiny z powierzchni zupy. Taki rosół podawaj na przeziębienie, depresję zimową, a także niewierzącym gościom na proszonym niedzielnym obiedzie.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki