Majówka z Super Expressem: Ryba hitem na grilla

2013-04-25 4:00

Możesz upiec soczystą karkówkę albo okazałą kiełbaskę. Ale jeśli chcesz zostać królem grilla w pierwszy majowy weekend, musisz zaprosić znajomych na... pieczoną rybę.

- Ryba będzie hitem grillowania w tym roku - przepowiada mistrz kulinarny Robert Sowa. I zdradza Czytelnikom "Super Expressu", jak ją przygotować. - Najlepiej wybrać łososia, dorsza albo szprotki - mówi znany kucharz. - Potem natrzeć je marynatą z oliwy, musztardy, keczupu, miodu i czosnku. Najważniejsze jednak by grillować na żarze, a nie na benzynie - zastrzega.

Zdaniem Roberta Sowy, nie powinniśmy rezygnować z tradycyjnych potraw. Kiełbasę czy karkówkę także można podać przecież w oryginalny sposób.

Hit majówki: ryba

Składniki: 4 filety ryby, np. łososia bez skóry Marynata: pół łyżki oliwy, łyżka musztardy, szklanka keczupu, łyżka miodu, 2 ząbki czosnku, łyżka przyprawy do ryb, sól, pieprz, ostry sos Tabasco Przygotowanie: Filety umyć i osuszyć. Składniki marynaty zmiksować i doprawić wedle własnego gustu. Natrzeć rybę i odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Piec na aluminiowych tackach. Podawać z warzywami i sałatkami.

Karkówka

Skład: 600 g karkówki, marynata pikantna, pół szklanki śmietany, 3 łyżki musztardy, łyżka miodu, sól Przygotowanie: Mięso oczyścić, pokroić na cztery równe kawałki. Każdy kawałek lekko rozbić tłuczkiem. Śmietanę wymieszać z musztardą, dodać miód, marynatę pikantną i sól. Posmarować mięso i odstawić do lodówki na ok. 3 godziny. Grillować po 5 minut z każdej strony.

Niebanalna kiełbaska

Składniki: frankfurterki, parówki, kiełbaski, ser żółty, boczek Przygotowanie: Kiełbaskę nacinamy wzdłuż i przekładamy kawałkiem ulubionego żółtego sera, następnie całość owijamy szczelnie bekonem i smażymy. Grillujemy aż bekon się wytopi i stworzy chrupiącą skorupkę.

Słodki grill

Składniki: banany, świeży ananas, cukier, lody waniliowe Przygotowanie: Banany obieramy ze skórki i grillujemy z obu stron, aż zrobią się ciemne. Po upieczeniu przecinamy owoce wzdłuż i wkładamy lody waniliowe. Można także posypać płatkami prażonych migdałów. Świeżego ananasa kroimy w grube plastry i grillujemy z obu stron, posypując zwykłym białym cukrem. Można podawać z syropem klonowym albo czekoladą.

Sosy do grillowych przysmaków

Sos blue: 100 g sera pleśniowego, pół szklanki bulionu drobiowego, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka soku z cytryny, pieprz Przygotowanie: Ser pokroić, rozgnieść w misce z bulionem, utrzeć i dodać majonez. Całość doprawić do smaku pieprzem i sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Podawać do ryb i kurczaka.

Salsa pomidorowa: 3 pomidory bez skóry, ząbek czosnku, szklanka pikantnego soku pomidorowego, sok z cytryny, pęczek kolendry, 1 czerwona cebula, 8 łyżek oliwy z oliwek, sól, czarny pieprz Przygotowanie: Pomidory pokroić w kostkę, dodać wyciśnięty czosnek, sok z cytryny, sok pomidorowy, posiekaną cebulę i kolendrę oraz oliwę z oliwek. Doprawić do smaku. Wstawić do lodówki, żeby aromaty się przegryzły. Podawać np. do żeberek i karkówki.

None

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki