Menu nie tylko na sylwestra

2009-12-28 3:00

Zaprosiłaś gości na sylwestrową noc, a teraz głowisz się, czym ich poczęstować. Oto nasze propozycje. Kolorowe przystawki, gołąbki na ciepło i ciasto powinny zadowolić nawet najwybredniejszych kompanów

Sylwestrowe przystawki

Maleńkie, kolorowe i bardzo smaczne. Cieszą oczy i podniebienie. A przy ich przyrządzaniu możesz się wykazać szczególną fantazją. Śliwki z boczkiem oraz miniaturowe kanapeczki z twarożkiem to nasze propozycje na sylwestrowy stół.

Śliwki z boczkiem

Składniki:

kilkanaście (lub kilkadziesiąt, zależy od liczby osób) suszonych śliwek bez pestek
tyleż samo plasterków boczku wędzonego
wykałaczki

Sposób przygotowania:
Każdą śliwkę owiń plasterkiem boczku i zepnij wykałaczką. Tak przygotowane ułóż w naczyniu do zapiekania i piecz, aż boczek się przyrumieni.
Koszt ok. 6 zł

Różności na chlebowych krążkach

Składniki:
pieczywo według uznania
twarożek
ketchup
puszka sardynek lub innych rybek
natka pietruszki lub koperek
1-2 jaja ugotowane na twardo
pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania:
Z pieczywa wykrajać krążki, np. szklanką. Każdy posmarować dość cienko masłem lub margaryną i na to nakładać np. pastę zrobioną z twarożku i ketchupu albo twarożku i ryby. Przystrajać zieleniną, pomidorkami.
Koszt ok. 15 zł

Zupa z papryki
przepis pani Stefanii Wróblewskiej z Chodzieży

Składniki:
kostka rosołowa
5 średnich ziemniaków
300 dag kiełbasy
3 cebule
2 duże czerwone papryki
koncentrat pomidorowy
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Kostkę rosołową rozprowadzić w wodzie i zagotować w niej drobno pokrojone ziemniaki. Na oleju usmażyć drobno pokrojoną kiełbasę i zeszklić drobniutko posiekane cebule. Papryki pokroić w cienkie paseczki. Wszystko włożyć do garnka z ziemniakami, doprawić do smaku koncentratem pomidorowym i gotować, aż papryka będzie miękka.
Koszt ok. 10 zł

Gołąbki francuskie
przepis pana Mariana Kaczmarka z Inowrocławia

Składniki:
pół kg mielonego mięsa
kilogram białej kapusty
1 jajko,
3 łyżki tartej bułki
3 łyżki kaszy manny, mąka
majeranek, sól, pieprz
olej do smażenia
koncentrat pomidorowy
kostka bulionowa

Sposób przygotowania:
Kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić na 3 godziny. Odcisnąć sok, dokładnie wymieszać z mięsem. Dodać jajko, bułkę, kaszę i majeranek, posolić i popieprzyć. Uformować niewielkie kotleciki, obtoczyć w mące i obsmażyć na tłuszczu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać bulionem powstałym przez rozpuszczenie kostki bulionu i dwóch łyżek koncentratu pomidorowego. Wstawić do piekarnika na godzinę.
Koszt ok. 14 zł

Babka dziadka
przepis pani Krystyny Tyc z Warszawy

Składniki:
4 jaja
250 g masła
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
zapach rumowy
bułka tarta
paczka rodzynek

Sposób przygotowania:
Jajka utrzeć z cukrem, dodać obie mąki, proszek do pieczenia i zapach. Dokładnie wymieszać. W rondlu roztopić masło, dodać do reszty (gorące). Ciasto bardzo dokładnie utrzeć, pod koniec ucierania wsypując rodzynki. Blachę wysmarować masłem, posypać bułką tartą i przełożyć ciasto. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni przez 45 minut.
Koszt ok. 12 zł

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki