Obama w Polsce. Amaro upiekł Obamie owcę! Zobacz, co Obama zjadł w Polsce!

2014-06-04 4:00

Chłodnik z truskawkami, chleb z palonym sianem łąkowym, dorsz pachnący kwiatami lawendy, a na główne danie... wędzona jagnięcina. Takie menu dla prezydenta Baracka Obamy (53 l.), którego gościł Bronisław Komorowski (61 l.), przygotował wczoraj najlepszy szef kuchni w Polsce Modest Amaro (42 l.).

Przygotowania do lunchu Modest Amaro rozpoczął wczoraj wcześnie rano. On i siedmiu innych kucharzy w pocie czoła uwijało się, by na godz. 15 zdążyć z podaniem specjalnie przygotowanych dań. Do stołu zasiadło 50 osób, w tym Barack Obama, Bronisław Komorowski i przywódcy innych krajów Europy Środkowo-Wschodniej. Kolejne rarytasy były podawane na porcelanowej zastawie z restauracji Modesta Amaro, która jako jedyna w Polsce uzyskała gwiazdkę Michelin przyznawaną najlepszym lokalom na świecie.

Zobacz też: Air Force One - latająca forteca Baracka Obamy - ta maszyna wylądowała na Okęciu

Menu

* chłodnik z truskawkami oraz odrobiną szparagów i szczawiu

* chleb pieczony z czarnuszką i palonym sianem łąkowym

* jagnięcina wędzona igłami modrzewia z kaszą gryczaną niepaloną, z dodatkiem palonej karmelizowanej maślanki i olejem z dzikiego czosnku oraz szparagi z młodym bobem i olejem bukowym lub do wyboru: dorsz pachnący kwiatami lawendy, z nowalijkami w maśle i młodymi warzywami, pieczony seler w trawie żubrowej

* świeże polskie truskawki i czereśnie okraszone syropem, pachnące czarnym bzem i ozdobione kwiatami maku lub do wyboru: lody z natki pietruszki

ZAPISZ SIĘ: Codzienne wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki