PRZEPISY na ŚWIĘTA 2012: Jak upiec PYSZNE CHOINKOWE PIERNICZKI?

2012-12-23 23:00

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a to znak, że czas zabrać się za pierwsze świąteczne wypieki. Jeśli chcemy, żeby w domu na choince obok bombek wisiały pachnąće pierniczki, to czas brać się do pracy. To ostatni moment na upieczenie aromatycznych ciasteczek, jeśli chcemy, żeby w Wigilię były kruche i pyszne. Podpowiadamy sprawdzone przepisy na choinkowe pierniki.

Dla tych, którzy cenią tradycyjny smak pierniczków, mamy przetestowany setki razy podstawowy przepis na ciasteczka. W całym domu będzie pachniało midoem i imbirem.
Składniki: 3/4 kg mąki, 1 maslo (lub margaryna), 1 szklanka cukru, 5 dag kakao, 250 g miodu, 2 łyżeczki sody, 1 całe jajko, 2 żółtka sól, pieprz, cynamon, imbir ( ok 1 łyżki ),1 op przyprawy do pierników.

Sposób przygotowania: Miód, cukier, masło zagotować razem. Masę zdjąć z ognia, dosypać mąkę i przyprawy. Po ostygnięciu do garnka dodać żółtka i jajko. Wszystko zagnieść na jednolitą masę. Ciasto dobrze rozwałkować i wykroić kształty. Piec ok 5-10 min w temp ok 150-180 st.C.

Mamy też przepis na pierniczki orzechowe - to propozycja dla tych , którzy chcą trochę udziwnić tradycyjne ciasteczka.
Składniki: 50 dag mąki, 20 dag cukru, 20 dag miodu, 10 dag masła lub margaryny, pół szklanki mleka, pół szklanki smietany 22%, 1 łyżeczka sody, 1 paczka przyprawy do pierników (ok. 20 g) i 20 dag orzechów włoskich siekanych lub mielonych

Przygotowanie: Połowę cukru przyrumienić na ciemnobrązwoy kolor. Dodajemy do niego miód, pozostały cukier i przyprawę do pierników. Do tego wlewamy mleko, dodajemy masło i zagotowujemy cały czas mieszając. Po zagotowaniu dodajemy smietanę i dalej mieszamy.
Kiedy masa przestygnie, dodajemy mąkę zmieszaną z sodą i prze około pół godziny wyrabiamy ciasto ręką. Potem na 3-4 godziny odstawiamy przykryte ściereczką ciasto. Następnie wałkujemy na grubość 1/2 cm i wykrajamy pierniczki.
Pieczemy około 10 minut na wysmarowanej blasze w temp 200 st.C.

A teraz propozycja dla tych, którzy skrupulatnie liczą kalorię. Nie możesz odmówić sobie świątecznych słodkości a dbasz o figurę, spróbój dietetycznych pierniczków. Są równie smaczne co tradycyjne i w dodatku bardzo zdrowe.
Składniki: 2 szklanki otrębów pszennych, 2 szklanki płatków owsianych, 1,5 łyżeczki amoniaku, 4 łyżki przyprawy do piernika,  czubata łyżka kakao, 2 jajka (osobno potrzebne będą żółtka, osobno białka), 2 łyżki oliwy z oliwek, 0,5 szklanki płynnego miodu, szczypta cukru dla smaku - spróbuj surowego ciasta i zobacz, czy trzeba dosłodzić.
Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania: Miód, cukier, oliwę i żółtka ucieramy mikserem na jednolitą masę. Otręby i płatki owsiane mielimy do konsystencji mąki. Wszystkie suche składniki (otręby, płatki, przyprawę do piernika, amoniak, kakao) mieszamy razem i dodajemy je do żółtek i miodu,. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy je do ciasta. Wszystko trzeba teraz porządnie wymieszać i ugnieść ciasto. Będzie bardzo aromatyczne, jeśli zostawimy je na całą na noc w misce przykrytej ściereczką.
Potem trzeba już tylko rozwałkować ciasto i wykroić pierniczki. W zależności od grubości ciasta, piec od 10 do 15 minut w 150 st.

Pamiętajcie o ciekawych formach do wypieków - w sklepie nie brakuje choinek, gwiazdek, Mikołajów, bałwanków. Warto tez kupic np. kolorowy lukier, żeby ciasteczka były różnobarwne i pięknie prezentowały się na choince. Upieczone pierniczki do czasu ubrania choinki najlepiej przetrzymać w metalowym lub tekturowym pudełeczku, żeby skruszały.
Se.pl życzy smacznego!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki