Pyszny obiad z deserem: rajska zupa, kaczka z jabłkami, sałatka, racuchy

2010-01-04 3:00

Pierwszy obiad w nowym roku powinien być wyjątkowy. Rajska zupa, kaczka z jabłkami, lekka sałatka, a na deser racuchy. Takie menu powinno spełnić oczekiwania całej rodziny

Kaczka z jabłkami

To pyszne eleganckie danie, idealnie nadające się na przyjęcie. I wcale nie trzeba być mistrzem patelni, żeby je przyrządzić.

 

składniki:

1 kaczka, świeża lub mrożona

kilka twardych, dość kwaśnych jabłek

przyprawy: majeranek, sól, pieprz

tłuszcz do wysmarowania formy

 

 

sposób przygotowania:

Jeśli jest to kaczka mrożona, najpierw trzeba ją rozmrozić. A jak już się rozmrozi, umyj ją, osusz - i teraz masz do wyboru dwie szkoły. Według jednej kaczkę należy najpierw obgotować (można to zrobić z dodatkiem soku jabłkowego albo w ogóle w soku), a dopiero potem faszerować obranymi, pokrojonymi i wymieszanymi z przyprawami jabłkami. Tak przygotowaną wkłada się do naczynia wysmarowanego tłuszczem i wkłada do piekarnika. Można też ptaka nie gotować, ale skropionego sokiem z cytryny, posolonego i popieprzonego odstawić na 2-3 godz. w chłodne miejsce, żeby skruszał, a dopiero potem nadziewać jabłkami. Piec, aż skórka zrobi się rumiana. W trakcie pieczenia co jakiś czas obracać i polewać tworzącym się sosem.

Koszt ok. 30 zł

Patrz też: Przepis na wystawny obiad

Sałatka z kurczaka z groszkiem przepis pani Bożeny Murawskiej z Grudziądza

składniki:

40 dag gotowanego lub pieczonego kurczaka

50 dag ugotowanego selera korzeniowego

2 ugotowane na twardo jajka

2 ogórki konserwowe

25 dag groszku konserwowego lub zielonej fasolki szparagowej z puszki

natka pietruszki

pół szklanki majonezu

pół szklanki jogurtu

łyżeczka miodu

łyżka musztardy

pieprz

sól

 

sposób przygotowania:

Mięso drobno pokroić w kostkę lub w paski. Ugotowany seler obrać i pokroić w słupki. Ogórki i jaja pokroić w kostkę. Groszek lub fasolkę odcedzić. Majonez wymieszać z jogurtem i miodem, doprawić do smaku. Połączyć dressing z sałatką, dokładnie wymieszać i na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.

Koszt ok. 17zł

Czytaj dalej: przepis na rajską zupę i racuchy >>>


Rajska zupa przepis pani Haliny Czaplickiej z Dobiegniewa

składniki:

4 jajka

4 duże łyżki bułki tartej

4 duże łyżki tartego sera

gałka muszkatołowa

kostka rosołowa

 

sposób przygotowania:

4 żółtka wymieszać z tartą bułką i tartym serem, szczyptą soli i szczyptą startej gałki muszkatołowej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i wymieszać z żółtkami. Masę kłaść łyżką na wrzący rosół i gotować na dużym ogniu 8 minut. Podawać natychmiast.

Koszt ok. 7zł

 

Racuchy z białego sera (Ludwika Kubik)

składniki:

pół kilograma twarogu

3 jajka

2 łyżki śmietany

2 łyżki masła

5 łyżek mąki

4 łyżki cukru pudru

sól

cukier waniliowy

olej do smażenia

 

sposób przygotowania:

Do utartych z masłem żółtek dodać ser przekręcony przez maszynkę i śmietanę. Utrzeć na jednolitą masę. Z białek ubić pianę, dodać do masy serowej, dosypać mąkę i sól i lekko wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść racuchy i smażyć po obu stronach. Usmażone posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym lub polać słodkim sokiem owocowym.

Koszt ok. 14 zł

 

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki