Smaki świątecznych potraw

2009-11-20 3:00

Nigella Lawson (49 l.) dała się poznać jako wyśmienita i pomysłowa kucharka. Pomysłowa dlatego, że uczy kobiety, iż nie trzeba poświęcać przygotowywaniu potraw zbyt wiele czasu, by były dobre

Warto już teraz poświęcić czas jej programowi "Nigella świątecznie", by przygotowania bożonarodzeniowych potraw, dań, smakołyków nie były uciążliwością.

Nigella Lawson zaprezentuje widzom tradycyjne bożonarodzeniowe przysmaki. Nauczy, jak bez stresu przyrządzić tradycyjne świąteczne menu. Przywoła magiczne smaki wigilijnej kolacji, niepowtarzalne aromaty świąt. Lawson proponuje m.in. takie potrawy, jak słynny angielski czatnej, gotowaną szynkę, chrupiące kurczęta, wspaniałe ciasto miodowe.

Ciasto miodowe:

Jak zapewnia Nigella, łatwe w przygotowaniu i doskonałe na święta Bożego Narodzenia.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g jasnego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • 250 g masła
  • 300 ml/500 g złotego syropu można go zastąpić miodem
  • 300 ml mleka

Przepis na sos:

  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki białego cukru
  • 50 g masła
  • 150 g złotego syropu
  • 125 ml śmietany kremówki

Sposób przyrządzenia:

Nastaw piekarnik na 190 C.

Umieść mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sodę i przyprawę do piernika w misce. W drugim naczyniu roztrzep jajka. W małym rondlu rozpuść masło z miodem na małym ogniu, kiedy oba składniki połączą się, dodaj mleko. Poczekaj, aż całość lekko ostygnie, zanim dodasz zawartość rondla do mąki z jajkami. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przelej do tortownicy i piecz 75-90 minut.

Sos przygotuj w trakcie pieczenia ciasta.

Wsyp do rondla cukier, dodaj masło, złoty syrop i całość gotuj przez 5 minut. Następnie dodaj śmietankę i gotuj jeszcze przez chwilę. Gotowy sos przelej do małego dzbanka. Polewaj nim upieczone ciasto.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki