Wielkanoc już niedługo! Jaką kiełbasę wybrać na święta?

2014-04-16 4:00

Zbliżające się święta Wielkiej Nocy nieodłącznie kojarzą się z zapachem żurku i białej kiełbasy. Okazuje się jednak, że to, co podajemy do stołu jako kiełbasę, często poza nazwą nie ma z nią nic wspólnego...

Sklepy i markety prześcigają się w przyciąganiu klientów przed świętami. Oferują swoje produkty w promocyjnych, bardzo obniżonych cenach, co niestety odbija się na ich jakości. Ale zdarzają się też przypadki droższych, co nie znaczy, że lepszych. Dlatego kupując białą kiełbasę, którą podamy do wielkanocnego śniadania, warto przeczytać dokładnie na etykiecie, co ona zawiera.

Tradycyjna kiełbasa najlepsza!

- Wedle tradycyjnych przepisów w białej kiełbasie powinno być tylko peklowane mięso wieprzowe, czosnek, majeranek i pieprz - mówi Dariusz Mozer (40 l.) z masarni Elżbiety Boczek w Łodzi. - Podstawowy warunek jest taki, że mięso musi być świeże. My do naszych kiełbas dajemy wieprzowe brzuszki i mięso od szynki. Tymczasem te sprzedawane w marketach często mają śladowe ilości mięsa wieprzowego, a zawierają skórki wieprzowe, odpady drobiowe, wodę i masę ulepszaczy oraz konserwantów.

Zobacz też: WIELKANOC 2014, ŚWIĘCONKA - co symbolizują POKARMY w wielkanocnym koszyczku?

- Producenci stosują różne sztuczki - mówi Dariusz Mozer. - Zdarzają się przypadki wypełniania kiełbas mąką ziemniaczaną, a woda jako uzupełnienie składu jest na porządku dziennym.

Dlatego nim włożymy białą kiełbasę do koszyka, sprawdźmy dokładnie etykietę. By później nie zepsuć sobie radosnego nastroju świąt.

Dariusz Mozer, masarz: w kiełbasie tylko mięso!

- Biała kiełbasa powinna zawierać tylko mięso wieprzowe i przyprawy. Tymczasem firmy, które zaopatrują hipermarkety, często stosują zupełnie inną politykę i dodają takie składniki, które w białych kiełbasach nie mają prawa się znaleźć. Małe firmy, takie jak nasza, nie mogą sobie pozwolić na tak fatalną jakość, bo stracimy klientów.

Krakus (z Tesco): mięso wieprzowe 87%, woda, sól, błonnik, przyprawy

Z wędzarni włodarza (z Carrefoura): mięso wieprzowe 17%, skórki wieprzowe 15%, mięso drobiowe oddzielone mechanicznie 14%, woda, tłuszcz wieprzowy 8%, mięso wieprzowe oddzielone mechanicznie 15%, skrobia ziemniaczana, skrobia modyfikowana, substancje zagęszczające

Zobacz też: Wielkanoc. Które GALERIE HANDLOWE będą otwarte?! Galeria Mokotów, Złote Tarasy, Arkadia, Promenada, Blue City sprawdź godziny otwarcia w święta Wielkanocne!

Pikok (z Lidla): mięso wieprzowe z szynki 87%, woda, sól, białko sojowe, przyprawy, substancja zagęszczająca

Mysław (z Tesco): mięso drobiowe z kury 40%, mięso wieprzowe 20%, woda, skrobie ziemniaczana, błonnik pszenny, sól, maltododekstryna, białko zwierzęce, biełko roslinne, substancja żelująca, stabilizatory, wzmacniacze smaku, przyprawy naturalne i ekstrakty, regulator kwasowości, pieprz czarny, cukry, aromat dymu wędzarniczego

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki