WIELKANOC 2017, ŚWIĘCONKA pokarmy - co symbolizują produkty w wielkanocnym koszyczku?

2017-04-15 14:03

Wielkanocna święconka to nieodłączny element świątecznego śniadania. Tradycyjnie z koszyczkiem idziemy do kościoła w Wielką Sobotę. Kapłani święcą pokarmy, ale możemy je spożyć dopiero w Wielkanocną Niedzielę. Jedzeniem ze święconki dzielimy się z najbliższymi. Co symbolizują pokarmy w koszyczku ze święconką?

Zgodnie z tradycją każda z rzeczy, którą wkładamy do koszyczka ze święconką ma swój symbol. Żadna nie jest przypadkowa i odnosi się do sensu świąt Wielkanocnych. W święconce powinien się znaleźć m.in. baranek wielkanocny - znak ofiary i męki Chrystusa, który swoją śmierć na krzyżu przyjął spokojnie, pokornie, bez żalu. Jajko - najczęściej jest w formie kolorowych pisanek. Jest to dar symbolizujący nowy początek, narodziny, zmartwychwstanie. Chleb - symbolizuje on Chrystusa będącego chlebem życia dla chrześcijan. Dawniej do święconki wkładano Paschę czyli wypiek z drożdży, liści bobkowych, imbiru, i szafranu, która miała zwykle okrągły kształt. Sól - chroni potrawy przed zepsuciem, więc w wielkanocnym koszyczku ma symbolizować ochronę człowieka przed duchowym zepsuciem oraz nawrócenie i oczyszczenie. Pieprz - to symbol nieśmiertelności, pełnej wiary. Wędlina - ma być symbolem bogactwa, dostatku. Nie tylko tego materialnego, ale również duchowego - bliskości z Bogiem. Chrzan - przypomina o pokonaniu męki goryczy przez Chrystusa. Babka Wielkanocna - powinna być własnoręcznie wypieczona przez gospodynię, bo symbolizuje doskonałość, do której powinien dążyć każdy człowiek zarówno w życiu duchowym jak i w otaczającej go rzeczywistości.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki