Piernik z polewą

i
Składniki:
50 dag mąki
25 dag miodu płynnego
½ szklanki cukru
¼ szklanki bardzo mocnej kawy
¼ szklanki gęstej śmietany
10 dag margaryny
1 łyżka oliwy
3/4 torebki przyprawy do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)
2 jaja
1 żółtko
1½ łyżeczki sody
do dekoracji: gotowa polewa czekoladowa oraz bakalie (orzechy, suszone śliwki, morele, figi)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta. Pozostawić w cieple na 8 godzin, aby ciasto dojrzało.
Długą formę keksową (lub 2 krótkie), posmarowane tłuszczem i posypane mąką, napełnić ciastem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec piernik w temperaturze około 180°C, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek blaszki. Wystudzić.
Ostudzony piernik pokryć polewą czekoladową oraz udekorować bakaliami.
Maślane ciasteczka

i
Składniki:
2 szklanki mąki uniwersalnej,
1 szklanka mąki migdałowej,
3/4 łyżeczki soli,
250 g masła lub margaryny,
2/3 szklanki białego cukru,
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
1 duże jajko,
1 słoik dżemu malinowego,
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Oba rodzaje mąki wymieszać z solą. Utrzeć masło (margarynę) z cukrem do białości. Dodać ekstrakt waniliowy i jajko.
Zmiksować.
Następnie dodać mąkę z solą i zarobić ciasto. Z ciasta uformować kulę i schłodzić w lodówce.
Po 30 min chłodzenia ciasto rozwałkować. Wykroić parzystą liczbę ciasteczek. W połowie z nich wyciąć pośrodku dziurkę lub otworek, np. serduszko.
Ciasteczka ponownie schłodzić przez 10 min. Następnie piec w temp. 180°C przez 10–12 min. Wystudzić.
Pełne ciasteczka posmarować podgrzanym dżemem i łączyć z ciasteczkami z dziurką. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Babka czekoladowa

i
Składniki:
15 dag gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka
5 dag cukru
3 jajka
20 dag mąki
2 łyżki proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao
tłuszcz do posmarowania formy
polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 1 łyżka masła, 3 łyżki mleka
dekoracja: świeży rozmaryn i owoce żurawiny lub czerwonej porzeczki
Sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej i rozpuścić.
Masło utrzeć z cukrem. Następnie miksować, dodając po 1 jajku. Dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać.
Na koniec dodać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać.
Ciasto przelać do formy posmarowanej tłuszczem. Piec 40 min. w temp. 180 st. Ostudzić.
Babkę pokryć polewą z czekolady rozpuszczonej z odrobiną masła i mleka. Udekorować pędami rozmarynu i owocami żurawiny.
Kompot z jabłek i żurawiny

i
Składniki:
30 dag żurawiny świeżej lub mrożonej
3 garści suszonych jabłek
1,5 litra wody
6 łyżek cukru trzcinowego
cynamon i goździki
1,5 l wody
Sposób przygotowania:
Świeżą żurawinę należy zamrozić na 1 godzinę.
Żurawinę, suszone jabłka oraz przyprawy zalać wodą i odstawić na 12 godzin.
Następnie gotować przez 1 godzinę. Doprawić cukrem.
Podawać na ciepło lub zimno.
Już dziś wyjątkowa płyta z kolędami do kupienia w Super Expressie

i

i