Wigilia na słodko

i

Autor: Shutterstock

Poradnik świąteczny

Wigilia na słodko

2022-12-14 0:05

Żaden uroczysty posiłek nie może obyć się bez odpowiedniego finału na słodko, tym bardziej Wigilia. Tradycyjnie na zakończenie świątecznej kolacji podawane są ciasta i ciasteczka, a także specjalny kompot z suszonych owoców. Na wigilijnym stole znajdują się słodycze, których korzenie tkwią w staropolskiej tradycji. Aromatyczny piernik z orzechami na znak przymierza i sprawiedliwości. Makowiec z tysiącem ziaren maku, symbolizujących mnogość łask. Pięknie dekorowane ciastka i ciasteczka jako wyraz kunsztu człowieczego. Te ostatnie to nie tylko idealny dodatek do świątecznego kompotu, ale także doskonały pomysł na jadalny prezent prosto od serca.

Piernik z polewą

Wigilia na słodko

i

Autor: Shutterstock

Składniki:

50 dag mąki

25 dag miodu płynnego

½ szklanki cukru

¼ szklanki bardzo mocnej kawy

¼ szklanki gęstej śmietany

10 dag margaryny

1 łyżka oliwy

3/4 torebki przyprawy do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)

2 jaja

1 żółtko

1½ łyżeczki sody

do dekoracji: gotowa polewa czekoladowa oraz bakalie (orzechy, suszone śliwki, morele, figi)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki połączyć i wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta. Pozostawić w cieple na 8 godzin, aby ciasto dojrzało.

Długą formę keksową (lub 2 krótkie), posmarowane tłuszczem i posypane mąką, napełnić ciastem i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec piernik w temperaturze około 180°C, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek blaszki. Wystudzić.

Ostudzony piernik pokryć polewą czekoladową oraz udekorować bakaliami. 

Maślane ciasteczka

Wigilia na słodko

i

Autor: Shutterstock

Składniki:

2 szklanki mąki uniwersalnej,

1 szklanka mąki migdałowej,

3/4 łyżeczki soli,

250 g masła lub margaryny,

2/3 szklanki białego cukru,

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,

1 duże jajko,

1 słoik dżemu malinowego,

cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Oba rodzaje mąki wymieszać z solą. Utrzeć masło (margarynę) z cukrem do białości. Dodać ekstrakt waniliowy i jajko.

Zmiksować.

Następnie dodać mąkę z solą i zarobić ciasto. Z ciasta uformować kulę i schłodzić w lodówce.

Po 30 min chłodzenia ciasto rozwałkować. Wykroić parzystą liczbę ciasteczek. W połowie z nich wyciąć pośrodku dziurkę lub otworek, np. serduszko.

Ciasteczka ponownie schłodzić przez 10 min. Następnie piec w temp. 180°C przez 10–12 min. Wystudzić.

Pełne ciasteczka posmarować podgrzanym dżemem i łączyć z ciasteczkami z dziurką. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Babka czekoladowa

Wigilia na słodko

i

Autor: Shutterstock

Składniki:

15 dag gorzkiej czekolady

3 łyżki mleka

5 dag cukru

3 jajka

20 dag mąki

2 łyżki proszku do pieczenia,

1 łyżka kakao

tłuszcz do posmarowania formy

polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 1 łyżka masła, 3 łyżki mleka

dekoracja: świeży rozmaryn i owoce żurawiny lub czerwonej porzeczki

Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej i rozpuścić.

Masło utrzeć z cukrem. Następnie miksować, dodając po 1 jajku. Dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać.

Na koniec dodać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać.

Ciasto przelać do formy posmarowanej tłuszczem. Piec 40 min. w temp. 180 st. Ostudzić.

Babkę pokryć polewą z czekolady rozpuszczonej z odrobiną masła i mleka. Udekorować pędami rozmarynu i owocami żurawiny.

Kompot z jabłek i żurawiny

Wigilia na słodko

i

Autor: Shutterstock

Składniki:

30 dag żurawiny świeżej lub mrożonej

3 garści suszonych jabłek

1,5 litra wody

6 łyżek cukru trzcinowego

cynamon i goździki

1,5 l wody

Sposób przygotowania:

Świeżą żurawinę należy zamrozić na 1 godzinę.

Żurawinę, suszone jabłka oraz przyprawy zalać wodą i odstawić na 12 godzin.

Następnie gotować przez 1 godzinę. Doprawić cukrem.

Podawać na ciepło lub zimno.

Już dziś wyjątkowa płyta z kolędami do kupienia w Super Expressie

Poradnik świąteczny. Wigilijne przepisy gwiazd kuchni

i

Autor: Materiały prasowe
Poradnik świąteczny. Wigilijne przepisy gwiazd kuchni  logo

i

Autor: Materiały prasowe
Nasi Partnerzy polecają