Dobre, bo polskie – Słodka La Blondina Bakery

2012-08-28 19:43

Jeżeli masz ochotę na złocistego pączka, owocową tartę lub pachnące pieczywo – musisz wstąpić do La blondina Bakery. Stąd każdy łasuch, czy znawca dobrych wypieków wyjdzie zadowolony.

Jeżeli masz ochotę na złocistego pączka, owocową tartę lub pachnące pieczywo – musisz wstąpić do La blondina Bakery. Stąd każdy łasuch, czy znawca dobrych wypieków wyjdzie zadowolony.

Wdzięczna nazwa chicagowskiej cukierni – La blondina Bakery – wzięła się od przepysznego wina. Nazwa ta pasuje idealnie do tej cukierni, gdyż wypieki z niej pochodzące, są dla naszego podniebienia niczym  randka z piękną blondynką.

– Naszą specjalnością są między innymi pyszne chleby na naturalnych składnikach, pączki, „danishe” z serem i tarty jagodowe z masą migdałową polane białą czekoladą – opowiada Agnieszka Klepacki szefowa cukierenki.

W słodkościach od La blondina Bakery zakochani są po uszy zarówno Polacy jak i Amerykanie, gdyż każdy może tam znaleźć coś dla siebie. Amerykanie rozkoszują się „Brownies” i Croissantami, wpadają też na smaczne lunche.

Agnieszka Klepacki mieszka w Stanach od 20 lat – przyjechała tu z Wołynia na Lubelszczyźnie. Zamiłowanie do gotowania i pieczenia odziedziczyła od swej ukochanej babci, którą podpatrywała w kuchni od najmłodszych lat. – Babcia była mistrzynią wypieków. Jak to dawniej bywało w Polsce piekła regularnie i ja się tym zaraziłam – opowiada szefowa cukierenki.

Zanim Agnieszka Klepacki otworzyła swój słodki biznes, przez lata pracowała jako specjalista od pożyczek. Jak sama mówi, fach ten był bardzo dobry, gdyż dzięki niemu płaciła rachunki, ale jednak liczby nie były jej największą pasją. Ciągnęło ją do gotowania.

– Zawsze coś przyrządzałam i piekłam. Moi przyjaciele uwielbiali kulinarne spotkania u mnie w domu, bo rozsmakowali się w moich potrawach. Wszystko, co przyrządzałam było świeżym, prawdziwym domowym jedzeniem. Kiedy załamała się ekonomia wróciłam do szkoły. Trafiłam do French Pastry School, szkoły dla pasjonatów. Ta kulinarna uczelnia jest dość droga, ale ja na szczęście otrzymałam stypendium, resztę zapłaciłam sama – mówi.

Agnieszka przez pół roku wstawała o 4 rano, by móc zdążyć na zajęcia rozpoczynające się o 6 rano. Trzy lata temu, w czerwcu otrzymała upragniony dyplom French Pastry School, a w czerwcu 2010 roku otworzyła La blondina Bakery.

LA BLONDINA BAKERY
369 N Wooddale, IL 60191
tel.: 630-595-5500    
www.lablondinabakery.com

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki