Zgaga

i

Autor: Shutterstock Palenie, pieczenie... co mi jest?

CO TAK PIECZE? A, TO ZGAGA!

2018-07-11 12:43

Objawia się nieprzyjemnym pieczeniem w przełyku, czasem także w gardle i krtani. Może temu towarzyszyć ból za mostkiem, promieniujący do żuchwy, a nawet pod łuki żebrowe, chrypka, drapanie w gardle, kaszel.

Włącz rozsądek
Zgaga to efekt cofania się z żołądka do przełyku treści pokarmowej, zawierającej silnie żrący kwas solny (refluks żołądkowo-przełykowy). Przyczyną bywają błędy żywieniowe, słabe napięcie zwieracza przełyku, zapalenie żołądka.
Gdy zgaga dokucza dłużej niż 3 tygodnie, pojawia się po każdym posiłku, trzeba powiedzieć o tym lekarzowi, bo może to mieć związek np. z cukrzycą, wrzodami i zapaleniem żołądka, wrzodami dwunastnicy, chorobą przełyku. Bywa też powikłaniem przyjmowania leków na astmę, nadciśnienie, niewydolność serca oraz leków przeciwbólowych.

5 rad, jak uniknąć zgagi:
1. Nie kładź się po jedzeniu, bo płynna treść żołądka może naciskać na zwieracz przełyku, zamiast schodzić do jelit.
2. Jeśli musisz się położyć, ułóż się na lewym boku – w tej pozycji żołądek znajduje się poniżej przełyku, co przeciwdziała cofaniu się soku żołądkowego.
3. Po jedzeniu idź na niespieszny spacer, to ułatwia przesuwanie się pokarmu w dół. Albo posiedź w spokoju – byle nie uciskać przepony. Bezpośrednio po posiłku nie rób skłonów, nie dźwigaj.
4. Nie noś ciasnych ubrań, pasków, gorsetów – zwiększają ciśnienie w brzuchu.
5. Dobrym nawykiem jest szklanka wody po jedzeniu, bo rozcieńcza kwas solny – nie pij jej szybko, tylko małymi łykami.

Zgaga

i

Autor: Shutterstock Rezygnacja z alkoholu i ciężkostrawnych potraw pomoże uniknąć zgagi

Remanent w menu

  • Unikaj potraw smażonych, tłustych, ostrych i kwaśnych, zawierających sód (zupy i sosy w proszku, ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia, dania fast food), a także surowej cebuli, czosnku, rzodkiewek.
  • Ogranicz alkohol, mocną herbatę i kawę, bo pobudzają wydzielanie kwasu solnego. Z kolei soki pomarańczowy i grejpfrutowy, czekolada, mięta, nikotyna zmniejszają napięcie zwieracza łączącego przełyk z żołądkiem, a to ułatwia cofanie się treści pokarmowej wymieszanej z sokami trawiennymi.
  • Uważaj na napoje gazowane – mogą sprzyjać wypychaniu pokarmu do góry.
  • Kontroluj wielkość posiłków (250-300 ml) i jedz mniej więcej co 3 godziny – unormujesz produkcję kwasu solnego.
  • Dbaj o zachowanie prawidłowej wagi ciała. Nadwaga i otyłość sprzyjają zgadze, gdyż zwiększają ciśnienie w jamie brzusznej.

Sprawdzone domowe sposoby na zgagę:

  • Łyżeczka sody oczyszczonej. Rozpuść w szklance ciepłej wody, wypij małymi łykami, gdy pojawi się pieczenie.
  • Kilka migdałów. Zalkalizują środowisko żołądka. Nie przekraczaj jednak 15 sztuk dziennie, bo są kaloryczne.
  • Herbatka imbirowa. Zalej 1 łyżeczkę świeżo startego korzenia imbiru szklanką wrzątku, przykryj, odstaw na 10 minut. Przed wypiciem przecedź.
  • Woda z cytryną. Wypij szklankę ciepłej wody z łyżką soku z cytryny (neutralizuje kwas solny).
  • Kisiel z siemienia lnianego. Działa jak opatrunek na podrażniony przełyk. 1-2 łyżki siemienia, zalej szklanką wrzątku, zagotuj mieszając, ostudź. Jedz po 4-5 łyżek w ciągu dnia.
okładka

i

Autor: Dorota Umińska Sprawy wewnętrzne

Artykuł pochodzi z książki "Sprawy wewnętrzne - jak poprawić trawienie?".

Książka jest dostępna w kioskach, salonach empik oraz na:
www.sklep.grupazpr.pl
Biuro Obsługi Klienta: tel. 22 59 05 555, 801 322 555
(w godzinach 9.00–17.00), faks 22 59 05 464,
e-mail: [email protected]

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze artykuły