Mrożone chleby i bułki do wypieku, to nie jest to samo co głęboko zamrożone ciasto , z którego potem formuje się wypieki. To dwa odmienne pojęcia.
- Pieczywo mrożone do wypieku po częściowym upieczeniu (w około 80%) jest zamrażane, a następnie dopiekane w sklepach. W ten naturalny sposób można przedłużyć jego przydatność do spożycia. Są to wypieki, w których składzie nie ma żadnych konserwantów, mające często prosty, czteroskładnikowy skład – wyjaśnia dr Anna Wojtasik z Instytutu Żywności i Żywienia.
Technologia łącząca tradycję z nowoczesnością. Metoda przygotowania pieczywa różni się od tradycyjnej, rzemieślniczej tylko tym, że znaczna część prac wykonywanych przez ludzi jest zautomatyzowana. Po wymieszaniu składników formuje się produkty , które potem rosną w tzw. garowni, gdzie dzięki odpowiedniej wilgotności i temperaturze mają do tego optymalne warunki. Następnie trafiają do pieca, gdzie są wypiekane w około 80 proc. pełnego procesu, są więc w pełni uformowane, z zapieczoną skórka. Dopiero na tym etapie zostają wystudzone i zamrożone zimnym powietrzem ( jak w domowych zamrażarkach). Nieprawdą jest, że mrozi się je za pomocą płynnego azotu. W sklepie pieczywo jest dopiekane w około 20% i trafia na półki, pachnące i chrupiące.
Jakość kryje się w składnikach
Po pierwsze: Nowoczesna, automatyczna technologia wypieku pieczywa nie oznacza, że dodaje się do niego chemiczne dodatki, np. konserwanty, które przedłużają trwałość pieczywa. Przede wszystkim nie ma takiej potrzeby, ponieważ mrożenie to naturalna metoda zapewnienia pieczywu dłuższej świeżości i doskonała ochrona przed pleśniami, grzybami i bakteriami. Po drugie : Miejsce zakupu chleba nie gwarantuje jego jakości. Pieczywo kupione w małej piekarni może zawierać składniki wydłużające świeżość i inne poprawiające jakość, a to kupione w supermarkecie posiadać krótką, „czystą” etykietę. Sprawdzaj, skład pieczywa jeśli jest dostępny lub proś sprzedawcę o udostępnienie składu pieczywa, które chcesz kupić.
Mrożenie częściowo zapieczonego chleba nie ma wpływu na jego skład. Proces mrożenia nie pogarsza jakości pieczywa, analogicznie jak w mrożonkach warzywnych i owocowych. Ponadto w sklepach mrożone chleby i bułki dopieka się na bieżąco w miarę zapotrzebowania. To przyczynia się do znacznego ograniczenia marnotrawienia żywności, ponieważ sklepy wypiekają tylko takie ilości, które mają szansę sprzedać do końca dnia - mówi Artur Starek Prezes Stowaszyszenia Producentów Pieczywa.