TANIE ŚWIĘTA 2013: Jak przygotować wigilijną wieczerzę za 110 zł

2012-12-24 12:37

Żeby na wigilijnym stole znalazło się 12 tradycyjnych potraw, nie trzeba wcale wydawać majątku. Wieczerzę dla czteroosobowej rodziny można przygotować już za nieco ponad 100 zł - przekonują siostry ze Zgromadzenia Sióstr Nazaretanek w Warszawie.


Nazaretanki są mistrzyniami oszczędności. Sekretami taniego gotowania chciałyby się podzielić z czytelnikami "Super Expressu".

Najważniejsze to korzystać z naturalnych produktów.

I tak np. zamiast dodawać do barszczu ulepszacze, należy samemu obrać i ukwasić buraki.

Żeby były szybko gotowe, trzeba dodać do nich octu.

Barszcz czysty z buraków

Składniki:
2 kg buraków
1 marchew
1 pietruszka
1 mały seler
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
0, 5 pora
1 gałązka kopru lub 0,5 łyżeczki kminku
1 ząbek czosnku
2 łyżki octu
2 łyżki masła
2 łyżki mąki na zasmażkę
sól
pieprz
maggi
majeranek
sok wiśniowy lub czerwone wino wytrawne
cukier do smaku

Sposób przygotowania:
Warzywa zetrzeć na tarce. Wrzucić do garnka, wlać ocet,zalać przegotowaną wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień doprowadzić do wrzenia. Przecedzić przez sito. Aby uzyskać więcej barszczu zalać warzywa przegotowaną wodą z 1 łyżką octu i znów doprowadzić do wrzenia i odcedzić. Do barszczu dodajemy zasmażkę i przyprawy do smaku. Podajemy z uszkami.

 

A robiąc kapustę z grzybami, do kapusty możemy dodać pieczarek zamiast grzybów leśnych. Wyjdzie dużo taniej, a w smaku wielkiej różnicy nie będzie.

 

Kapusta z grzybami

Składniki:
2 kg kapusty kiszonej
pieczarki lub grzyby leśne 0,5 kg lub 0,5 kg grochu
cebula
olej
sól
pieprz
maggi
2 łyżki mąki na zasmażkę

Sposób przygotowania:
Ugotować oddzielnie kapustę i grzyby. Grzyby odcedzić. Pokrojoną cebulkę przysmażyć na oleju na złoty kolor. Połączyć razem i doprawić

 

Podobnie przygotowując rybę, można ugotować zupę z karpia, zamiast przyrządzać go w galarecie. Jednym karpiem naje się wtedy cała rodzina.

Do tradycji podchodzić należy przy tym elastycznie.

 

Wigilijne przepisy siostry Arkadii

1. Kapusta z grzybami 8,10 zł
2. Zupa z karpia 20,15 zł
3. Lane kluski 0,48 zł
4. Uszka pieczone 12,13 zł
5. Farsz grzybowy 6,80 zł
6. Barszcz czysty z buraków 22 zł
7. Pierogi z kapustą i grzybami 18,10 zł
8. Nazaretańskie chałki postne 6,50 zł
9. Pierniki 6,50 zł
10. Nazaretańska skórka pomarańczowa 5,20 zł
11. Kisiel żurawinowy 1,60 zł
12. Wiórki św. Józefa 3,10 zł

- 12 dań na wigilijnym stole może się znaleźć, ale przecież wcale nie musi - mówi siostra Arkadia (45 l.), mistrzyni zakonnej kuchni.

Są jednak potrawy, których pominąć nie można. Zdaniem siostry Arkadii to właśnie barszcz z uszkami, ryba, kapusta z grzybami lub grochem, pierogi, chałka postna, piernik, kisiel żurawinowy czy kompot z suszonych owoców. Dla zakonnic ważne jest też, by tradycyjne przepisy nie uległy zapomnieniu. Dlatego nazaretanki przekazują je sobie z pokolenia na pokolenie. Opracowały także książkę pt. "Z kuchni siostry Arkadii".

Siostry przygotowują także wigilię dla ubogich przy ul. Czerniakowskiej w Warszawie.

Barszcz czysty z buraków

Składniki:
2 kg buraków
1 marchew
1 pietruszka
1 mały seler
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
0, 5 pora
1 gałązka kopru lub 0,5 łyżeczki kminku
1 ząbek czosnku
2 łyżki octu
2 łyżki masła
2 łyżki mąki na zasmażkę
sól
pieprz
maggi
majeranek
sok wiśniowy lub czerwone wino wytrawne
cukier do smaku

Sposób przygotowania:
Warzywa zetrzeć na tarce. Wrzucić do garnka, wlać ocet,zalać przegotowaną wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień doprowadzić do wrzenia. Przecedzić przez sito. Aby uzyskać więcej barszczu zalać warzywa przegotowaną wodą z 1 łyżką octu i znów doprowadzić do wrzenia i odcedzić. Do barszczu dodajemy zasmażkę i przyprawy do smaku. Podajemy z uszkami.

Zupa z karpia

Składniki:
1 karp
marchewka
seler
pietruszka
por lub cebula
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżka mąki
olej lub śmietana
sól, pieprz
natka pietruszki.

Sposób przygotowania:
Warzywa zalać wodą. Wrzucić cebulę, liście, ziele i gotować. Gdy będą prawie miękkie, wrzucić pokrojonego na części karpia i gotować na wolnym ogniu ok. 15-20 min. Przecedzić zupę. Z karpia wyjąć wszystkie ości, rozdrobnić go na kawałki i wrzucić do rosołu. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z lanymi kluskami i zieleniną.

Lane kluski

Składniki:
1 jajko
1 pełna łyżka mąki

Sposób przygotowania:
Składniki wymieszać na jednolitą masę. Wlać ciasto do lejka i lać na posoloną, wrzącą wodę. Ciasto może się rozpadać, wtedy należy dodać trochę mąki do ciasta i rozrobić. Wybierać kluski sitkiem i hartować w zimnej wodzie.

Uszka pieczone

Składniki:
1 kg mąki
8 żółtek
4 jaja całe
30 dag margaryny
10 dag drożdży
1 łyżeczka soli
śmietana do ciast

Farsz grzybowy

Składniki:
pieczarki lub suszone grzyby 0,5 kg
sól
pieprz
cebula
4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Grzyby zagotować, wystudzić, cebulę przesmażyć na oleju. Grzyby i cebulę przekręcić przez maszynkę ( czy można zmiksować?) doprawić solą i pieprzem.
Gdy farsz stygnie mąkę rozetrzeć z margaryną i drożdżami. Dodać żółtka, jaja, sól i tyle śmietany by zlepiły się składniki. Wałkować ciasto na grubość ok. 3 milimetrów. Wycinać radełkiem, nożykiem do ciasta, małe kwadraty, nakładać farsz i formować uszka.

Farsz do pierogów z kapustą i grzybami

Składniki:
2 kg kapusty kiszonej
pieczarki lub grzyby leśne 0,5 kg
cebula
olej
sól
pieprz
maggi

Sposób przygotowania:
Ugotować oddzielnie kapustę i grzyby. Kapustę i grzyby odcedzić. Pokrojoną cebulkę przysmażyć na oleju na złoty kolor. Połączyć razem i doprawić i przekręcić przez maszynkę. Gdyby farsz nadal był zbyt rzadki oprószyć mąką.

Pierogi

Składniki:
1 kg mąki
3 jajka
2 łyżki oleju
letnia woda

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą gęstą masę. Ciasto rozwałkować i wykroić prostokąty( 8x4 cm) położyć farsz i zrolować. Smażyć na oleju 10 minut.

Nazaretańskie chałki postne

Składniki:
1 kg mąki
1 łyżka cukru
0,5 łyżki soli
1 l mleka
0,5 szklanki oleju

Sposób przygotowania:
W ciepłym mleku rozrobić drożdże z cukrem dodać trochę mąki i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Do mąki wlać zaczyn, sól, mleko, olej. Zarobić ciasto normalnej gęstości i zostawić do wyrośnięcia. Z powstałego ciasta kulać ( formować ?) małe wałeczki i zaplatać warkocze. Układać na wysmarowanych blachach. Po wyrośnięciu , smarować warkocze rozmąconym jajkiem i piec na jasnozłoty kolor.

Nazaretańska skórka pomarańczowa

Składniki:
Kilka skórek z pomarańczy
pół szklanki cukru

Sposób przygotowania:
Skórkę opłukać i namoczyć na dobę. Na następny dzień jeszcze raz wypłukać i obgotować w 3 wodach. Ugotować do miękkości. Oczyścić skórkę z gąbczastej warstwy. Pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do garnka. Zasypać cukrem i wlać odrobinę wody. Gotować na szklisty kolor. Włożyć do słoików i pasteryzować.

Wiórki św. Józefa

Składniki:
2 jaja
10 dag cukru pudru
8 dag mąki
1-3 łyżki wody

Sposób przygotowania:
Wszystko razem utrzeć. Nalać na blachę paski, a gdy zaczną się rumienić, zwinąć na okrągłym trzonku jeszcze ciepłe.

Kisiel żurawinowy

Składniki:
0,5 l wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 - 10 dkg żurawiny
Kwasek cytrynowy i cukier – do smaku

Sposób przygotowania:
Odlać trochę wody, by rozrobić mąkę. Resztę wody zagotować. Do zagotowanej wody wlać rozrobioną mąkę. Do zagotowanej wody wrzucić żurawinę (można dodać inne owoce – wrzucane do kisielu zachowują kształt) Doprawić kwaskiem i cukrem do smaku

Piernik

1 kg mąki
0,5 szkl. Cukru
0,5  kostki margaryny
0,25 miodu
0,25 śmietany
5 żółtek
1 przyprawa do piernika
2 łyżeczki sody

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki