Super Express»

Rozrywka

»

Plotki

» Bigos według Kuroniów. Synowie Macieja Kuronia zdradzają przepis

Bigos według Kuroniów. Synowie Macieja Kuronia zdradzają przepis

Święta, święta i po świętach. Nadszedł więc czas na ugotowanie kultowego bigosu Kuroniów. Synowie popularnego kucharza, Macieja Kuronia (†48 l.), zdradzają przepis na staropolskie danie. Jan (26 l.) i Jakub (25 l.) gotują bigos na mięsie, którego nie zjedli podczas świąt.

- Ojciec zawsze nam wpajał, że nie można marnować jedzenia. Obowiązkiem każdego gospodarza jest więc przejrzenie lodówki i wykorzystanie tego, co w niej znajdziemy. Sam nauczył się tego od babci. Tak więc gotowanie poświątecznego bigosu to już tradycja w naszej rodzinie - mówią młodzi Kuroniowie.

Przepis na bigos staropolski

Składniki: l 1,5 kg kapusty kiszonej l 500 g wieprzowiny (łopatka, od szynki itp.) l 500 g wołowiny bez kości l 500 g gotowanej szynki lub wędzonki l 500 g kiełbasy l 12 prawdziwków suszonych l 10 śliwek suszonych l 2 liście laurowe l po kilka ziaren: pieprzu ziarnistego, jałowca i ziela angielskiego l 2 cebule l łyżka smalcu l łyżeczka cukru l 150 ml czerwonego wina l sól l pieprz.

None

Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną kroimy i zalewamy niewielką ilością wody. Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, rozgniecione jagody jałowca i gotujemy ok. 1,5 godziny. Osobno, w małej ilości wody gotujemy suszone prawdziwki. Kapelusze kroimy w paski i wraz z wywarem dolewamy do gotującej się kapusty. Przygotowujemy mięsa. Wieprzowinę i wołowinę kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu na złoty kolor, podlewamy winem i kilka minut dusimy. Osobno smażymy pokrojoną szynkę i kiełbasę wraz z posiekaną cebulą. Wszystkie podsmażone mięsa, wędliny i cebulę dorzucamy do garnka, w którym gotujemy kapustę. Całość gotujemy jeszcze co najmniej godzinę. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy śliwki pokrojone w paseczki (jeżeli śliwki są słodkie, to możemy zrezygnować z dodawania cukru czy też miodu), dodajemy resztę czerwonego wina. Słodzimy cukrem lub miodem. Bigos ma to do siebie, że z upływem czasu nabiera smaku i aromatu. Najsmaczniejszy jest po kilku dniach, wielokrotnie podgrzewany.

ewydanie

ewydanie
ewydanie

Czat - rozmawiaj NA ŻYWO

Zobacz zapis z czatu >>


update counter
Najnowsze plotki i skandale zawsze z Tobą. se.pl na komórce i tablecie!
Najczęściej komentowane
se app Pobierz na iPhone Pobierz na iPad Pobierz na Androida