jajka, jajko

i

Autor: materiały prasowe

Dlaczego warto jeść jajka w Wielkanoc?

2017-04-14 19:00

Jajka są podstawą większości wielkanocnych potraw. Dlaczego warto je jeść? Jakie mają wartości odżywcze, czy są zdrowe i czy przypadkiem nie tuczą? Poznaj niezwykłe właściwości jajek, a już na pewno nie będziesz ich unikać w czasie Wielkanocy!

Jeszcze nie tak dawno dużo mówiło się o szkodliwości jajek. Twierdzono, że zwiększają cholesterol i można jeść maksymalnie 1-2 sztuk jajek tygodniowo. Na szczęście najnowsze badania dowodzą, że jaja wcale nie są takie złe! Jedno niepozorne jajko to prawdziwa bomba mineralno-witaminowa. Jest bogate w witaminy A, D, E, K, B1, B2, kwas foliowy, fosfor, cynk czy żelazo. Zawiera luteinę poprawiającą wzrok i chroniącą przed promieniowaniem słonecznym. Jajko ma w sobie także lecytynę, która zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Średnie jajo zawiera tylko 69,5 kcal i świetnie wspomaga dietę, co udowodnił profesor Dhurandhar. To właśnie on udowodnił, że jedzenie jaj nie tuczy! Poddał grupę kobiet prostemu eksperymentowi. Podczas badania okazało się, że panie, które otrzymywały na śniadanie jaja, straciły o 65 proc. więcej masy ciała, niż kobiety jedzące na śniadanie pieczywo. Obecnie Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie do 10 jaj tygodniowo (łącznie z tymi w potrawach). Nie istnieją badania, które potwierdzałyby podwyższenie cholesterolu i trójglicerydów po spożyciu jaj, więc bez obaw! W Wielkanoc spokojnie możesz jeść jajka w dowolnej formie!

Zobacz: Co zrobić, żeby dziecko polubiło WIELKANOC? Oto świąteczne atrakcje dla dzieci!

Przeczytaj też: Zaskocz rodzinę w Wielkanoc! Podaj oryginalne jajko bez białka

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki