Jak rozróżnić jaja świeże od nieświeżych? PORADNIK

2015-04-04 14:00

Wielkanoc już za kilka dni, dlatego powinniśmy zacząć przygotowania w kuchni. Oczywiście święta wielkanocne nie mogą obejść się bez jajek. Ale żeby nasze świąteczne potrawy były smaczne musimy użyć produktów dobrej jakości. Jak odróżnić jajka świeże od nieświeżych? Jak sprawdzić świeżość jajek? Podpowiadamy!

Jajka to nieodłączny element Wielkanocy. Wkładamy je do wielkanocnej święconki, robimy z nich pisanki, podajemy na świąteczny stół. Jednym słowem – jajka żądzą. Dlatego przed świętami warto zastanowić się jakie jajka kupić. Najlepiej takie, które pochodzą z ekologicznych, wiejskich gospodarstw. Dlaczego? Po prostu kura, która może swobodnie biegać po podwórzu i spokojnie dzióbie to, na co ma ochotę znosi jajka lepszej jakości, niż ta z chowu klatkowego. Bardzo ważną kwestią, obok jakości jajek jest też ich świeżość. Jak sprawdzić, które jajko jest świeże, a które nie? Wystarczy włożyć jajka do naczynia z osoloną wodą. Jako świeże opadnie na dno pojemnika, jajko nieświeże będzie pływało na powierzchni wody. Dzieje się tak, ponieważ jajko, które jest już długo przechowywane traci wodę, a zwiększa się zawartość w nim powietrza.

Oczywiście nie jest możliwe, by wybrać się do sklepu z garnkiem napełnionym wodą i zanurzaćw niej jajka. Jeśli jednak po powrocie do domu stwierdzimy, że kupione przez nas jajka są nieświeże, mamy prawo do reklamacji. Wystarczy, że okażemy w sklepie paragon i wybierzemy się z reklamacją w ciągu trzech dni od zakupu. A jak powinno wyglądać świeże jajko już po rozbiciu? Żółtko jajka powinno mieć zwartą strukturę i wyglądać na jędrne. Ważne jest też to, by przy rozbijaniu skorupka zbyt nie popekała, inaczej jej małe odłamki wymieszają się z jajkiem. A usuwanie drobinek wbrew pozorom nie jest łatwe.

Sprawdź: Naturalne sposoby MALOWANIA pisanek [5 SPOSOBÓW]

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki