Magnez uczestniczy w ponad połowie procesów biochemicznych zachodzących w organizmie człowieka. Pełni on istotną rolę w układzie krążenia, nerwowym, pracy mózgu i mięśni. Jest budulcem naszych kości oraz zębów. Odpowiada za przemiany węglowodanów i tłuszczów oraz syntezę białek. Dodatkowo badania dowodzą, że magnez korzystnie wpływa na proces redukcji tkanki tłuszczowej. Jego niedobór źle wpływa na działanie insuliny, co w efekcie może prowadzić do zaburzeń w pracy tkanki mięśniowej. Zakłócone jest pobieranie krążącej we krwi glukozy i w konsekwencji tkanki tłuszczowa wzrasta. Dlatego jeśli chcesz schudnąć uzupełniaj magnez. Jego bogatym źródłem są otręby pszenne, kakao, kasza gryczana, orzechy i banany. Można pić również wysoko zmineralizowaną wodę.
Zobacz: 5 przyczyn ciągłego zmęczenia
Przeczytaje też: 5 produktów spożywczych polecanych przez dietetyka. To powinnaś jeść latem!