Dobry pączek musi kosztować! Ile powinien kosztować dobry pączek?

2015-02-12 15:13

Tłusty czwartek to prawdziwy dzień pączka. Tego dnia w całej Polsce pod cukierniami ustawiają się gigantyczne kolejki, w których ustawiają się amatorzy pączków. Jedni lubią te nadziewane konfiturą różaną, drudzy czekoladą, a jeszcze inni marmoladą owocową. Ile osób tyle gustów. Jednak najważniejsze pytanie brzmi: ile powinien kosztować dobry pączek?

Wiadomo, że najlepsze są pączki domowe, rumiane, bez dodatków konserwantów. Ale nie każdy potrafi takie zrobić albo nie ma możliwości. Dlatego większość z nas pączki kupuje. Za ile? Różnie, ale najtańsze w promocji i marketach można kupić już za 50-70 gr. Zdawać by się mogło, że zakup tak tanich pączków to prawdziwy interes życia. A jednak nie zawsze tak jest, bo chociaż zaoszczędzimy, to nie dostaniemy w zamian pączków wysokiej jakości.

Ile powinien kosztować dobry pączek?

Jak przekonuje Jan Olczak, właściciel cukierni, a także były wiceprezes Światowej Unii Cukierników, dobry i prawdziwy pączek to taki zrobiony ręcznie: „Powinien być zrobiony ręcznie, z naturalnych składników: mąka jak mąka, ale ważne żeby były tam żółtka, a nie proszek, prawdziwe masło, drożdże, spirytus” czytamy na metro.gazeta.pl. Wiadomo, że to co robione ręcznie jest w cenie. Do tego dobrze zrobiony pączek nie czerstwieje następnego dnia albo co gorsze już wieczorem. Dlatego zdaniem cukiernika, naprawdę dobry i porządnej jakości pączek powinien kosztować 3 zł bądź więcej.

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Sprawdź: Tanie pączki z hipermarketów to mrożonki z Rumunii? Co w nich jest? Aż 50 składników

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki