Śmierdzące ryby, pleśn w ciastkach... MASAKRYCZNE wyniki kontroli żywności!

i

Autor: Pixabay

Śmierdzące ryby, pleśn w ciastkach... MASAKRYCZNE wyniki kontroli żywności!

2019-12-09 11:07

Inspekcja Handlowa przeprowadziła kontrolę żywności sprzedawanej luzem lub na wagę. Jej wyniki są niestety fatalne, a skutki opłakane dla nas – kupujących! Jakie wnioski wyciągnęli kontrolujący? Ano na przykład te, że 2/3 produktów posiadało wady jakości, albo były źle oznakowane. Najbardziej drastyczne przypadki dotyczyły śmierdzących ryb i pleśni znajdującej się w ciastach. Jak się okazuje trzeba być także ostrożnym, jeśli chodzi o ceny, bo te przy kasie okazują się wyższe, niż te na sklepowych półkach.

Inspekcja Handlowa wzięła pod lupę produkty spożywcze oferowane luzem, na wagę lub na sztuki. Były to przede wszystkim ciasta i ciastka, ale również pieczywo, ryby czy bakalie. Kontrola odbyła się w 164 sklepach – branżowych (na przykład cukierniach, piekarniach, sklepach rybnych), spożywczych i marketach. Nieprawidłowości wystąpiły w 80% z nich, a 2/3 towarów posiadało wadę! Najgorzej wypadły ryby oraz pieczywo. W tych przypadkach wątpliwości kontrolerów wzbudziło ponad 70% produktów. Sprzedawcy nie usuwają z półek zepsutej żywności, albo źle oznaczają jej skład.

Jak podaje UOKiK, według opublikowanych badań laboratoryjnych na przykład:

- Ciasta i ciastka miały niewłaściwą strukturę, były gumowate, zawierały strzępki pleśni, niezadeklarowane w składzie barwniki lub miały inną niż podana na opakowaniu zawartość składników odżywczych. Bakalie zawierały konserwanty, które nie były podane w składzie, a słodycze miały inną niż deklarowana zawartość cukru lub soli. Ryby miały nieprzyjemny zapach, rozpadały się po ugotowaniu i miały niejednorodną strukturę – wymieniają główne grzechy kontrolujący.

Niestety, na porządku dziennym są też nieprawidłowości w oznakowaniu produktów spożywczych. Z przebadanych blisko 700 ich partii, ponad 62 proc. było niewłaściwie oznakowanych. A pod tym kątem najgorzej wypadło pieczywo. Jakie są najczęstsze nieprawidłowości? Przy wielu produktach brakowało w ogóle jakichkolwiek oznaczeń. Na etykietach brakowało wykazu składników lub był podany niewłaściwie (w tym na przykład brak wykazu alergenów czy pełnej nazwy składnika) – co dotyczyło aż jednej trzeciej skontrolowanych partii. Pojawiły się także przypadki stosowania w oznakowaniu ciast i ciastek określenia „domowe”, choć zawierały konserwanty, regulatory kwasowości, emulgatory i barwniki.

Problem stanowi również nieprofesjonalna obsługa. Ceny przy kasie różnią się od tych, eksponowanych na półkach. Klienci są też nabijani w butelkę przez doliczanie wagi opakowania do wagi zakupionego towaru.

Konsumenci mogą zgłaszać zauważone nieprawidłowości pracownikom Inspekcji Handlowej. Najbliższa delegatura w naszym regionie znajduje się w Piotrkowie Trybunalskim, przt ul. Młynarskiej 2, tel (44) 647-00-47

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki