Gołąb

i

Autor: MabelAmber / CC0 / pixabay.com

To nie jest żart! Polacy jedzą GOŁĘBIE! 15 złotych za mięso

2020-08-18 21:50

Przed wielu laty były dość powszechne na polskich stołach, jednak z biegiem czasu straciły na popularności. Gołębie, jako potrawa, przeżywają swój renesans. Można je nawet zamówić w restauracji.

Wielu osobom może to się wydać szokujące, jednak mięso z gołębi wraca do łask wśród polskich smakoszy. Jak informuje "Fakt", rosnące zainteresowanie mięsem tych ptaków sprawia, że rozwija się także hodowla gołębi rasowych. Najpopularniejszą jest ryś polski. W kraju powstaje coraz więcej ferm gołębi.

Regionem, w którym ta branża rozwija się najbardziej, jest Małopolska. To właśnie tam, a zwłaszcza w miejscowości Proszowice, w ostatnim czasie powstało kilka hodowli i w błyskawicznym tempie powstają kolejne.

Gołębiną coraz chętniej interesują się także restauracje, które coraz chętniej umieszczają potrawy z gołębi w swoim menu. Mięso z gołębia coraz częściej pojawia się również w sklepach. Hodowcy gołębi mają coraz więcej klientów, a lista stałych odbiorców wciąż się wydłuża. Za jedną tuszkę trzeba zapłacić nawet około 15 złotych.

Powrót gołębiny na polskie stoły to prawdopodobnie znak, że Polacy czują już przesyt mięsa z kurcząt lub indyków, a co za tym idzie - próbują nowych, a jednocześnie sprawdzonych i nieco zapomnianych przysmaków.

Sonda
Jadłeś kiedyś mięso z gołębia?
Zastrzelił żubra, bo pomylił go... z DZIKIEM! Ile mu grozi? [DRASTYCZNE ZDJĘCIA].

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki