Wielkie krakowskie smażenie chrustu

i

Autor: Marlena Chudzio Wielkie krakowskie smażenie chrustu

Wielkie krakowskie smażenie chrustu [AUDIO, WIDEO]

2018-02-11 21:13

Było tłusto, słodko i tradycyjnie. W Krakowie odbyły się pierwsze "Krakowskie zapusty". Karnawał, zwany w Polsce także zapustami, ma swoje wyraziste smaki, a już szczególnie wyraziste smaki szykowane są na samą końcówkę tego wyjątkowego czasu, czyli na ostatki.


 Podczas pierwszej edycji „Krakowskich zapustów”, która odbyła się w restauracji Stara Zajezdnia, można było dowiedzieć się o historii tętniących życiem krakowskich kawiarni i cukierni oraz o zwyczajach i tradycjach. Odbywało się także wspólne smażenie chrustu pod okiem fachowców. W robieniu chrustu oprócz receptury ważny jest także sposób wyrabiania. Ciasto musi być dobrze spulchnione a następnie rozwałkowane. W przeciwnym razie chrust nie będzie kruchy i puszysty.

Obejrzyj wideo reporterki Radia Eska Marleny Chudzio:


„Krakowskim zapustom” towarzyszył minitarg słodkości i karnawałowych przekąsek. Była okazja popróbować dobroci  z różnych krajów oraz tradycyjnych kanapek z małopolskimi regionalnymi dodatkami.

Podczas wydarzenia można było posłuchać ekspertów. Krzysztof Jakubowski snuł opowieść o barwnej historii krakowskich kawiarni, zaś o współczesne oblicze gastronomii w naszym mieście pytaliśmy Ewę Wachowicz. Znakomity szef kuchni Adam Chrząstowski przygotował ostatkowe przekąski inspirowane menu dawnych handelków śniadankowych. Krakowski Makaroniarz – Bartek Kieżun przyjrzał się karnawałowym potrawom i obyczajom w różnych częściach Europy, a Ika Graboń opowiadała o tym, jak obecnie parzy się kawę.

Posłuchaj materiału reporterki Radia Eska Marleny Chudzio:

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki