Zapomniane przepisy babci
26. Dni Łazarza mają również swoją kulinarną stronę. Organizatorzy zapraszają wszystkich amatorów lokalnej kuchni na warsztaty oparta na przepisach z książki babci jednego z mieszkańców Łazarza. Wspólne gotowanie poprowadzi Jolanta Kaźmierczak.
- Prosiłam mieszkańców o podzielenie się ze mną starymi przepisami. Jeden z nich, pan Ryszard Balcerzak znalazł u siebie w domu książki kucharskie swojej babci. Jedna z książek dosłownie rozsypała się w rękach, ale udało się ją zeskanować. To prawdziwy skarb, w dodatku książka została napisana gwarą poznańską - opowiada Jolanta Kaźmierczak w rozmowie z portalem Lepszy Poznań.
Nie tylko pyra z gzikiem
W sobotę, 30 maja, uczestnicy warsztatów zobaczą, jak przygotować pyrczankę - rodzaj kiełbasy z ziemniaków. W programie pokaz robienia kiełbasy w wykonaniu prawdziwego chabaja - oznaczającego w poznańskiej gwarze rzeźnika. Na tym nie koniec kulinarnych wyzwań - na niedzielę zaplanowano naukę gotowania kapuśniaka łazarskiego oraz przygotowywanie pieroga łazarskiego.
Posłuchaj materiału na ten temat, przygotowanego przez reporterkę Radia Eska, Magdalenę Rataj:
Udział w warsztatach jest bezpłatny - przyjść mogą dorośli jak i dzieci. Ilość miejsc jest ograniczona, dlatego zachęcamy do zapisów - wystarczy wysłać maila na [email protected].
Polecamy także obejrzenie galerii zdjęć z Parady Łazarskiej, która otworzyła 26. Dni Łazarza.