Wymagania na stanowisko szefa kuchni
Szukając kandydatów na stanowisko szefa kuchni, pracodawcy zwracają uwagę nie tylko na kompetencje związane z samym gotowaniem. W tym zawodzie liczą się również umiejętności interpersonalne, gdyż taka osoba jest odpowiedzialna za organizowanie i nadzorowanie pracy całego zespołu kucharzy. Dlatego dobre CV szefa kuchni powinno zawierać cechy, takie jak:
- dbałość o szczegóły,
- zaangażowanie,
- kreatywność,
- zdolności związane z zarządzaniem grupą.
Warto także wspomnieć o znajomości zasad higieny oraz o obsłudze sprzętów kuchennych.Co więcej, odporność na stres jest też niezwykle ważnym aspektem, gdyż może się zdarzyć, że w kuchni nagle zabraknie ważnego składnika, bądź jeden z pracowników nieodpowiednio przygotuje jakieś dane, co spowoduje niezadowolenie klienta. Wówczas szef kuchni musi zachować zimną krew i jak najlepiej rozwiązać problem. Jest to zatem bardzo przydatna umiejętność, której pracodawca z pewnością będzie szukał w CV kandydata.
Co powinno się znaleźć w CV?
Szef kuchni musi mieć wykształcenie związane ze swoim zawodem, zatem to koniecznie powinno znaleźć się w życiorysie. Może to być technikum gastronomiczne, ale jeszcze lepiej, jeśli kandydat ma ukończone studia kierunkowe. Warto również pochwalić się warsztatami i kursami. Pracodawca zobaczy wówczas, że dana osoba ma nie tylko ogólną wiedzę, ale specjalizuje się też w konkretnej kuchni.
Ważnym aspektem CV jest także sposób opisywania obowiązków, które wykonywało się w poprzednich miejscach pracy. Zamiast „gotowanie posiłków”, napisz np. „przygotowywanie potraw dla klientów na specjalnych dietach”. Bądź szczegółowy i dokładny, pokaż, że jesteś w stanie zaoferować więcej niż inni kandydaci na to stanowisko. Praca szefa kuchni wymaga pomysłowości, więc postaraj się, aby Twoje CV to odzwierciedlało. Wspomnij o szkoleniu innych pracowników, kontrolowaniu przydatności produktów i tworzeniu własnych przepisów. Tego typu obowiązki będą się zdecydowanie lepiej prezentować niż ogólnikowe frazy.