Autor: Daniel.zolopa / Wikipedia Tadeusz Ferenc zrezygnował ze stanowiska. Konfederacja przedstawi swojego kandydata na prezydenta Rzeszowa

2021-02-10 14:10

Konfederacja przedstawi swojego kandydata na urząd prezydenta Rzeszowa; więcej informacji, będzie być może w ciągu niecałej doby - poinformował PAP szef koła Konfederacja Jakub Kulesza. Prezydent Rzeszowa Tadeusz Ferenc ogłosił w środę rezygnacje z zajmowanego od ponad 18 lat stanowiska.

Tadeusz Ferenc zrezygnował ze stanowiska. Kto go zastąpi?

Prezydent Rzeszowa Tadeusz Ferenc ogłosił w środę rezygnacje z zajmowanego od ponad 18 lat stanowiska. Na stanowisko prezydenta miasta zaproponował wiceministra sprawiedliwości Marcina Warchoła, z którym wystąpił na wspólnej konferencji prasowej. Warchoł, który jest posłem Prawa i Sprawiedliwości z okręgu rzeszowskiego, powiedział na konferencji, że chce być bezpartyjnym kandydatem na prezydenta Rzeszowa i zapowiedział rezygnacje z członkostwa w Solidarnej Polsce.

Czytaj też: Ferenc na następcę wskazał Warchoła. Kosiniak-Kamysz: nie zamierzamy popierać tej kandydatury na stanowisko prezydenta Rzeszowa

"W interesie mieszkańców Rzeszowa jest przede wszystkim dobry gospodarz na funkcji prezydenta miasta Rzeszów. I Konfederacja, chcąc sprostać tym wyzwaniom i oczekiwaniom wyborców, przedstawi kandydata na ten urząd" - zapewnił Kulesza. Jak dodał, "więcej informacji, będzie być może w ciągu niecałej doby". Pytany przez PAP, czy kandydatem partii na prezydenta Rzeszowa może być poseł KWiN i prezes Konfederacji Korony Polskiej "Korona" Grzegorz Braun, Kulesza odparł z uśmiechem: "Nie potwierdzam, nie zaprzeczam, czyli nie do końca nic nie powiem".