Cukier nazywany jest "białą śmiercią" i to wcale nie bezpodstawnie. Jest nie tylko bardzo kaloryczny, ale przede wszystkim kompletnie bezwartościowy. Spożywanie cukru może prowadzić do nadwagi, a nawet cukrzycy. Mimo to wiele z nas nadal często używa go w swojej kuchni. Poznajcie cztery naturalne zamienniki cukru, które są od niego o wiele zdrowsze. 1. Miód - źródło potasu, magnezu, wapnia, fosforu, żelaza oraz witamin A, B1, B2, B6, B12, C. Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia serce, koi nerwy. 2. Stawia - roślina pochodząca z Ameryki Środkowej i Południowej. Ma działanie antybakteryjne, stabilizuje poziom cukru we krwi, nie zawiera kalorii, a przy tym jest 300 razy słodsza niż cukier. 3. Cukier kokosowy - zawiera żelazo, potas, cynk, magnez, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Charakteryzuje się bardzo niskim indeksem glikemicznym. 4. Syrop klonowy - jest bogaty w witaminy, minerały i antyutleniacze. Pomaga w walce z nowotworami, spowalnia proces starzenia się, redukuje wzdęcia i wzmacnia układ odpornościowy.
Zobacz: Jęczmień pomaga SCHUDNĄĆ i zmniejsza ryzyko cukrzycy i chorób serca
Przeczytaj też: 7 ziół i przypraw, które koniecznie musisz wprowadzić do swojego menu