5 przepisów na wielkanocne faszerowane jajka

2015-03-09 13:00

Pyszne faszerowane jajka to podstawa wielkanocnego stołu. Jajka z łososiem, awokado, a może kozim serem? Oto przepisy na oryginalne faszerowane jajka!

Faszerowane jajka to jedna z najpopularniejszych wielkanocnych potraw. Nie może jej zabraknąć na twoim stole! Na wielkanoc przygotuj jajka z oryginalnym i nietypowym farszem. Oto pomysły na jajka faszerowane.

Jajka faszerowane pieczarkami

Składniki: 5 jajek, 4 pieczarki, 2 łyżeczki majonezu, szczypiorek, sól i pieprz

Ugotuj jajka na twardo. Obierz je ze skorupki, przekrój na pół i wyjmij żółtka do miseczki. W międzyczasie obierz pieczarki, zetrzyj na grubej tarce i podsmaż na tłuszczu. Wrzuć pieczarki do jajek i dodaj majonez. Następnie wymieszaj, doprawiając solą i pieprzem. Uzupełnij białka gotowym farszem i posyp całość posiekanym szczypiorkiem.

Jajka faszerowane papryczką jalapeno

Składniki: 4 jajka, 3 łyżki marynowanej zielonej papryczki jalapeno, łyżeczka posiekanego szczypiorku, łyżeczka oliwy, łyżka posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz i szczypta cukru

Ugotuj jajka na twardo. Obierz ze skorupki i przekrój na pół. Wyjmij żółtka do miseczki i rozdrobnij widelcem. Papryczkę odcedź i drobno posiekaj. Dodaj do żółtek razem ze: szczypiorkiem, oliwą, natką, majonezem. Dopraw cukrem, solą i pieprzem. Wymieszaj farsz i uzupełnij nim białka. Możesz udekorować majonezem wymieszanym ze szczypiorkiem.

Zobacz też: Jak nie przytyć w Wielkanoc? Zdradzamy sposoby na poskromienie świątecznego łakomstwa!

Jajka faszerowane kozim serem

Składniki: 3 jajka, 60 g sera koziego, mały pomidor, sól i pieprz

Ugotuj jajka na twardo. Obierz ze skorupki i przekrój na pół. Wyjmij żółtka do miseczki, rozgnieć widelcem i dodaj drobno pokrojony ser kozi. Wymieszaj. Sparz pomidor, obierz i pokrój na ćwiartki. Usuń pestki, a miąższ pokrój w kosteczkę. Włóż do miseczki z żółtkami. Wymieszaj, doprawiając solą i pieprzem. Następnie przełóż farsz do białek.

Jajka faszerowane łososiem

Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo, 100 g wędzonego łososia, 100 g serka śmietankowego, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, łyżeczka mielonej papryki, łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki

Ugotuj jajka na twardo. Obierz ze skorupki i przekrój na pół. Wyjmij żółtka do miseczki i rozdrobnij widelcem. Pokrój łososia na drobne kawałeczki i wrzuć do miseczki z żółtkami. Serek wymieszaj z majonezem i szczypiorkiem. Dodaj do żółtek. Wymieszaj farsz i uzupełnij nim białka. Oprósz mieloną papryką i natką pietruszki.

Zobacz: 10 dań, które muszą znaleźć się na wielkanocnym stole

Jajka faszerowane awokado

Składniki: 5 jajek, małe dojrzałe awokado, mały ząbek czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, łyżka drobno posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku

Ugotuj jajka na twardo. Obierz ze skorupki i przekrój na pół. Wyjmij żółtka do miseczki i rozdrobnij widelcem. Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i łyżką wydłub miąższ ze skórki. Dodaj do żółtek razem z sokiem z cytryny, natką pietruszki oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj. Uzupełnij białka farszem.

Zapisz się: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki