Naukowcy z Centrum Helmholtza w Monachium (Niemcy), na łamach magazynu „Nature” donoszą o ważnym odkryciu na temat witaminy K podaje "Puls Medycyny". Jak się okazuje, znana głównie z udziału w krzepnięciu krwi witamina K może działać jako silny przeciwutleniacz i hamować ferroptozę,czyli śmierć komórek nerwowych. Mimo że to naturalny proces, to w ciągu ostatnich lat powiązano go m.in. z rozwojem choroby Alzheimera i uszkodzeniami różnych narządów.
Hamowanie ferroptozy to obiecujące podejście, jeśli chodzi o terapie różnego typu degeneracyjnych schorzeń. Intensywnie badane są już różne substancje, które właśnie na ferroptozę mogą oddziaływać.
Gdzie występuje witamina K?
Witamina K występuje przede wszystkim w produktach pochodzenia roślinnego. Najbogatsze źródła witaminy K to warzywa o zielonym kolorze, które zawierają dużą ilość chlorofilu, w tym: brokuły, jarmuż, szpinak, brukselka, sałata rzymska, lodowa, rukola, roszponka, kapusta włoska czy szparagi. Witamina K pełni istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, dlatego też nie należy dopuścić do jej niedoboru.
Co to są choroby neurodegeneracyjne?
Choroby neurodegeneracyjne są chorobami nieuleczalnymi i bardzo osłabiającymi organizm, prowadzą do stopniowej degeneracji i obumierania komórek nerwowych. Skutkiem są problemy z poruszaniem się lub obniżenie sprawności umysłowej. W ostatnich latach liczba chorych znacznie wzrosła, dlatego choroby neurodegeneracyjneuważane są za plagę XXI w. Szacuje się na przykład, że liczba pacjentów z chorobą Alzheimera potroi się do 2050 r. Jest to też konsekwencja wydłużającej się średniej długości życia. W związku z brakiem skutecznych form leczenia, trudnością wczesnego wykrywania, a także kosztami opieki choroby neurodegeneracyjne stanowią poważny globalny problem społeczno‐ekonomiczny.