Małe co nieco na babskie pogaduchy i męski wieczór przy piwie

2019-08-22 10:11
Coś na ząb
Autor: Shutterstock Małe co nieco, jak zaplanować

W roli przystawek i przekąsek mogą wystąpić wędliny, jajka (faszerowane, w galarecie), sery (w koreczkach, sałatkach, w formie deski serów), ryby (zwłaszcza śledź i łosoś), warzywa (w sałatkach, faszerowane, marynowane, pokrojone w słupki), słone wypieki (pierożki, paszteciki, pizzerinki, minitarty, quiche, krakersy, kanapeczki, pieczywo z dipami). Ważne, by potrawy były różnorodne: lekkie, sycące, mięsne, wegetariańskie i wegańskie, bezglutenowe. Przystawki powinny pasować do reszty podawanych dań.

Zasady serwowania przystawek

– Najpierw serwujemy dania łagodne, przechodząc stopniowo do bardziej aromatycznych i zdecydowanych w smaku.

– Pilnujmy, by główne składniki nie powtarzały się. Błędem jest na przykład podanie na przystawkę szparagów z szynką, a następnie zupy szparagowej. Złotą zasadą jest różnorodność.

– Nie powinien się także powtarzać sposób przyrządzania potraw (na przykład wszystko smażone).

– Dbajmy również o rozmaitość kolorów poszczególnych dań.

– Najlepiej przyrządzać dania ze składników sezonowych, to gwarantuje najlepszy smak!

– Podając jedno wino, dobieramy je do głównego dania, wobec tego przystawki trzeba przygotować takie, by także do niego pasowały. Jeśli chcesz podać inne wino do każdego dania, pamiętaj o właściwej kolejności. Serwujemy więc najpierw wina białe, lżejsze i młodsze przed czerwonymi, cięższymi i starszymi.

Uwaga! Nie podajemy wina do potraw zdominowanych przez ocet. Wyjątkiem jest dobrej jakości ocet balsamiczny z Modeny.

 

Sztuka podawania

Małe dania mają być nie tylko smaczne, lecz także zaskakujące, a swoim wyglądem zachęcać do zjedzenia. Dlatego dużą wagę przywiązuje się do zdobienia i pięknego podania przekąsek i przystawek.

Możemy je ułożyć na deskach, paterach (również piętrowych), półmiskach, łupkowych płytkach.

Sałatki, musy i tzw. koktajle (czyli sałatki z owocami morza) serwujmy w szklaneczkach, kieliszkach, słoiczkach czy porcelanowych łyżkach. Klasycznym sposobem jest też podawanie w łódeczkach z cykorii lub selera naciowego.

Wytrawne muffinki i inne wypieki możemy podać w papilotkach.

Te dania, których nie można zjeść palcami, nabijajmy na patyczki i szpadki (koreczki) lub serwujmy z widelczykami (sałatki).

Zdobienia powinny być delikatne i składać się z jadalnych składników – gałązek ziół, kawałków warzyw, orzechów itp.

 

Więcej na temat przekąsek oraz przepisy na szybkie i proste dania znajdziesz w książce „Coś na ząb”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby

Male co nieco
Autor: Piotr Dąbrowski
Najnowsze