Ryby na Wigilię - karp w galarecie, pasztet z łososia i śledź w oleju

i

Autor: Shutterstock Wielu z nas nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej bez karpia w galarecie.

Dania z ryb na święta i nie tylko

2020-12-18 6:32

Ryby są zdrowe, lekkostrawne i smaczne. To najlepsze źródło białka oraz tłuszczów zwierzęcych i kwasów omega -3. Zawierają także wiele cennych minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, takich jak: potas, wapń, fosfor oraz witaminy: A, D i z grupy B. Ryby powinno się jeść 2-3 razy w tygodniu.

Karp zapiekany w śmietanie

To nie tylko danie na wigilię, ale też na rodzinny obiad. Delikatny smak ryby podkreśla kwaśna śmietana

Składniki:

4 filety z karpia,

dwie garści świeżych pieczarek,

dwie średnie cebule,

czubata łyżka masła,

pół szklanki oliwy z oliwek,

szklanka 30 proc. kwaśnej śmietany

garść drobno posiekanej natki pietruszki

pół szklanki soku z cytryny

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Filety skropić sokiem z cytryny, potem umyć, osuszyć, ponownie skropić sokiem z cytryny i odkładamy. Cebule obrać i pokroić w dużą kostkę. Pieczarki obrać i pokroić na połówki. Na oliwie podsmażyć cebule, aż się lekko zeszklą, następnie dodać grzyby i smażyć kilka minut do całkowitego odparowania soku. Dodać masło i smażyć jeszcze 2–3 minuty. Z karpia usunąć sok z cytryny, posolić, posypać pieprzem i smażyć 3 minuty na silnie rozgrzanej oliwie. W naczyniu żaroodpornym ułożyć filety, na nie położyć grzyby grzyby z cebulą. Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 15 minutach, na potrawę wylać śmietanę i wstawić jeszcze na 5 minut do piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika karpia posypać pietruszką.

Śledzie w pomidorach i miodzie

Pyszna zakąska i na wigilijne przyjęcie, warto je przygotować dzień wcześniej przed podaniem, będą smaczniejsze

Składniki:

5 śledzi matiasów,

5 cebul,

3 łyżki miodu,

1/2 szklanki oleju,

2 łyżki przecieru pomidorowego,

3 czubate łyżki świeżych ziół: pietruszki, bazylii, oregano,

przyprawy

Sposób przygotowania:

Pokrojone cebule lekko podsmażyć na oleju, dodać przecier pomidorowy i miód, zagotować. Dodać posiekane zioła, wszystko wymieszać i odstawić aż wystygnie. Ostudzoną zalewę pomidorowo-miodową doprawić i zalać nią śledzie ułożone w salaterce lub słoiku.

Karp pieczony w dzwonkach: bombowy przepis na rybę pieczoną w pomarańczach

Dorsz z imbirem

Dorsz jest jedną z najzdrowszych ryb, a z dodatkiem imbiru jest przepyszny

Składniki:

80 dag filetów z dorsza,

5 dag świeżego imbiru,

6 ząbków czosnku,

cebula,

2 łyżki cukru brązowego,

4 łyżki soku z cytryny,

olej do smażenia,

kilka listków kolendry,

sól

Sposób przygotowania:

Filety natrzeć solą. Na patelni rozgrzać olej i smażyć rybę, aż do zrumienienia. Wyjąć i osączyć na ręczniku papierowym. Na patelni zostawić tylko 2-3 łyżki oleju i najpierw smażyć starty na wiórki imbir, a następnie ząbki czosnku. Dodać cukier i sok z cytryny. Mieszać do czasu, aż cukier się rozpuści. Odstawić sos, a na drugiej patelni obsmażyć na rumiano posiekaną cebulę. Do sosu czosnkowo-imbirowego włożyć kawałki ryby i trzymać na małym ogniu około minuty. Udekorować usmażoną cebulą i listkami kolendry.

Pstrąg z migdałami

Klasyczny i jednocześnie wykwintny sposób na pstrąga, który doskonale smakuje z maślano- migdałowym sosem.

Składniki:

4 pstrągi,

szklanka mleka,

3 łyżki mąki,

3 łyżki oleju,

3 łyżki masła,

5 dag migdałów,

cytryna i natka pietruszki,

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wypatroszone i umyte ryby posolić wewnątrz i na zewnątrz, a następnie na 20-30 minut zanurzyć w mleku. Osączyć z nadmiaru płynu, obtoczyć w mące i smażyć na oleju przez 5-7 minut - z każdej strony. Zdjąć na ogrzany półmisek. Na patelni rozgrzać masło i zrumienić na jasnobrązowy kolor obrane i posiekane migdały. Sosem polać ryby na półmisku. Doprawić solą i pieprzem. Podawać posypane natką pietruszki, z dodatkiem cząstek cytryn.

Dania z fasoli

Jodła, czy świerk? Jaką choinkę kupimy na Boże Narodzenie?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki