Filet z gęsi

i

Autor: X-NEWS Filet z gęsi

David Gaboriaud i jego przepis na Foie gras z kaczki na chałce z chutneyem ananasowym

2016-01-15 14:00

Kucharz David Gaboriaud w kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotował specjały kuchni francuskiej. Na stole pojawiły się dania takie, jak: foie gras z kaczki na chałce z chutneyem ananasowym, filet z gęsi z ziołami i jabłkami oraz supreme z perliczki i sosem z koziego sera.

Wokół francuskiego przysmaku jakim jest foie gras często wybuchają żarliwe dyskusje w związku z niehumanitarnym sposobem pasienia gęsi specjalnie pod pozyskanie ich wątrób. Ptakom wprowadza się na siłę rurkę do dzioba (do przewodu pokarmowego), by ciągle napełniać im żołądek. Dlatego apelujemy o wybór gęsi ze sprawdzonej hodowli lub chociaż z wolnego wybiegu. Szczęśliwsza gąska to także lepsze mięso!

Oto szybki przepis na foie gras:

Wątróbkę umyj i oczyść z żył i plam, włóż do miski z mlekiem i mocz przynajmniej 2 godziny. Później wątróbkę posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa, dodać do niej pastę truflową i smalec. Dokładnie wymieszać, odstawić na chwilę, a potem dodać porto, bułkę tartą, sok z cytryny, żółtko, sól i pieprz. Masa musi być dobrze wymieszana!

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

Zobacz: 7 rzeczy, które miały mieć dobry wpływ na zdrowie, ale wcale tak nie jest! Poznaj zdrowotne mity

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki