Dieta: Cukrzyku uważaj, co jesz

2011-02-23 3:00

Czy wiesz, że makaron nie tuczy, ale tylko pod warunkiem, że jest twardawy, czyli al dente? Dzieje się tak dlatego, że ma niski indeks glikemiczny. A żeby szybko schudnąć lub trzymać dietę przy cukrzycy, trzeba liczyć nie tylko kalorie, ale właśnie poziom indeksu glikemicznego.

Pojęcie indeksu glikemicznego (IG) zostało stworzone całkiem niedawno przez diabetologów, czyli specjalistów zajmujących się leczeniem chorych na cukrzycę. Bo znajomość tego elementu szczególnie dla nich jest istotna. Ale każdy, komu zależy na dobrym zdrowiu i ładnej sylwetce, powinien wiedzieć, że należy unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznym.

Produkty o wysokim IG prowadzą nie tylko do jednorazowych wysokich stężeń cukru we krwi, ale też do utrzymywania się takiego stanu przez dłuższy czas. To zaś powoduje wiele niekorzystnych zmian w organizmie - otyłość, schorzenia nerek, tętnic, oczu.

Przeczytaj koniecznie: Dieta według Anny Muchy. Przepis na superciało to sushi i dużo słodyczy ZDJĘCIA

Indeks glikemiczny określa, o ile procent wzrośnie poziom stężenia glukozy we krwi po spożyciu 50 g danego produktu. Dotyczy węglowodanów (głównie kasze, makarony, pieczywo, warzywa, owoce, słodycze).

Warto wiedzieć, że IG produktów w ich naturalnej postaci jest niższy niż w postaci przetworzonej. I tak np. marchewka gotowana będzie miała wyższy IG niż surowa, a makaron ugotowany na półtwardo będzie zdrowszy (40 IG) niż makaron rozgotowany (60 IG). Na obniżenie poziomu IG ma wpływ również stopień rozdrobnienia produktu, i tak np. ziemniaki purée mają wyższy IG niż te tradycyjnie gotowane.

Kiedy masz ochotę na zjedzenie produktu o wysokim IG, zjedz go razem z produktem bogatym w białko (np. chude mięso, ryby), bo białko obniża poziom IG. Wartość indeksu obniża także tłuszcz.

Wartości indeksu glikemicznego Niski indeks:

cebula - 15
czosnek - 15
orzechy i migdały - 15
soja - 15
ogórki - 15
pomidory - 15
morele świeże - 15
czekolada gorzka
(powyżej 80 proc. kakao) - 20
wiśnie, truskawki, maliny - 25
mleko 3 proc. tłuszczu - 27
mleko odtłuszczone - 32
surowa marchewka - 30
twaróg odtłuszczony - 30
morele suszone - 30
mleko odtłuszczone - 32
pieczywo chrupkie - 35
jogurt owocowy - 36
jogurt naturalny - 36
ryba - 38
truskawki - 44
fasola biała gotowana - 40
pumpernikiel - 40
czekolada mleczna - 40
płatki śniadaniowe - 45
żurawina - 46
zielony groszek (z puszki) - 46

Średni indeks:

chleb orkiszowy - 50
makaron z pszenicy durum - 50
sok jabłkowy - 50
kukurydza z puszki - 55
brzoskwinie z puszki - 55
spaghetti (ugotowane na miękko) - 55
ryż brązowy - 55
herbatniki - 57
ziemniaki młode - 57
ananas - 59
banan - 59
lody - 60
miód - 60
melon - 60
chleb pełnoziarnisty - 60
owsianka gotowana - 60
ryż basmati gotowany - 60
ryż biały gotowany - 60
pizza - 60
rodzynki - 64
ziemniaki w mundurkach - 65
buraki gotowane - 65
rodzynki - 65
dżem słodzony cukrem - 65
baton Mars - 65
musli (z cukrem,
miodem itp.) - 65

Wysoki indeks:

napoje gazowane - 70
ziemniaki gotowane - 70
rogalik, bułka - 70
biały ryż - 70
biszkopt - 70
kasza jęczmienna - 70
cukier - 70
kasza jęczmienna - 70
kleik - 70
risotto - 70
sucharki - 70
tacos - 70
arbuz - 75
dynia - 75
kabaczek - 75
marchew gotowana - 80
bób gotowany - 80
seler gotowany - 80
prażona kukurydza - 85
płatki kukurydziane - 85
ryż dmuchany - 85
ryż paraboliczny - 85
ziemniaki pieczone - 85
biała mąka - 85
ziemniaki purée - 90
kleik ryżowy - 90
ziemniaki smażone - 95
chleb z białej mąki - 95
daktyle suszone - 103
piwo - 110

Renata Kuczyńska (20 l.) z Białegostoku, mama chorej na cukrzycę Julii (2 l.): Niełatwo gotować dla cukrzyka

- Kiedy lekarze zdiagnozowali u Julki cukrzycę, musiałam dostosować do potrzeb córki nie tylko jej dietę, ale także swoją, a przede wszystkim znacznie ją uprościć. Poświęciłam bardzo wiele czasu na naukę zasad prawidłowego odżywiania. Przed przygotowaniem posiłku najpierw ważę wszystkie produkty, sprawdzam zawartość węglowodanów, a potem za pomocą specjalnych tabel przeliczam tak zwane wymienniki węglowodanowe. Sporym problemem jest tłumaczenie Julce, dlaczego musi odżywiać się w ten sposób, inaczej niż zdrowe dzieci - małemu dziecku trudno to zrozumieć.

Więcej o dietach dowiesz się w programie "między kuchnią a salonem" od poniedziałku do piątku o godzinie 14.55 na antenie tvn

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki