Dieta ucznia

2010-09-07 14:00

Każda mama, szykując posiłek, powinna pamiętać, że prawidłowe żywienie ma wpływ na rozwój i zdrowie chodzącego do szkoły dziecka. Odpowiednia dieta nie tylko podniesie sprawność fizyczną i zdolność do nauki, ale także wzmocni odporność małego ucznia.

Jak wynika z raportu "Mleczny Start do Szkoły", opracowanego przez TNS OBOP na zlecenie Partnerstwa dla Zdrowia, aż 32 proc. polskich mam, przygotowując swoje dzieci do szkoły, troszczy się o ich odporność, a co piąta mama przywiązuje wagę do ich prawidłowej diety. To dobrze, że coraz więcej rodziców zdaje sobie sprawę, że odpowiednie żywienie pozytywnie wpływa na odporność młodego organizmu i chroni nasze pociechy przed niedoborem witamin i minerałów. Ale czy każda mama wie, jak wygląda prawidłowa dieta dziecka w wieku szkolnym?

Ile posiłków w ciągu dnia powinien jadać uczeń

Dietetycy zalecają, żeby dziecko w wieku szkolnym spożywało 4-5 posiłków dziennie. Najważniejsze jest pierwsze śniadanie. Dlaczego? Dostarcza składniki odżywcze, które zapewnią energię na cały dzień. Dzieci, które idą do szkoły z pustym brzuchem, mają znacznie gorszą zdolność koncentracji i gorzej radzą sobie z nauką. Istotne są również obiad i kolacja oraz dodatkowo drugie śniadanie i podwieczorek. Najlepiej, jeśli posiłki są podawane o stałych porach. Dlatego godziny ich serwowania oraz ilość należy zaplanować, uwzględniając jedzenie spożywane w szkole. Pamiętaj, że właściwie skomponowana dieta to klucz do szkolnych sukcesów twojego dziecka.

Ile kalorii potrzebnych jest dziecku

Zapotrzebowanie na energię u dorastających dzieci jest zróżnicowane i zależy przede wszystkim od wieku, płci oraz aktywności fizycznej. Dietetycy opracowali jednak normy, które mówią, ile kalorii dziennie powinien spożywać uczeń. I tak na przykład dzieci w wieku 7-9 lat potrzebują 1800 kcal, dziewczęta w wieku 10-12 lat - 2100 kcal, a wieku 13-15 lat - 2450 kcal, natomiast chłopcy odpowiednio: 10-12 lat - 2400 kcal oraz 13-15 lat - 3000 kcal.

Poszczególne posiłki powinny dostarczać
- pierwsze śniadanie - 25 proc. kalorii
- drugie śniadanie - 10 proc. kalorii
- obiad - 30 proc. kalorii
- podwieczorek - 10 proc. kalorii
- kolacja - 25 proc. kalorii

Niezbędne składniki odżywcze w diecie ucznia

Wyżywienie malucha w wieku szkolnym powinno być przede wszystkim urozmaicone, bo tylko takie może dostarczyć dziecku niezbędnych witamin i minerałów. W codziennej diecie koniecznie musi znaleźć się białko, które jest niezbędne do prawidłowego rozwoju, a także wapń, żelazo, cynk, magnez oraz witaminy C, A i wszystkie z grupy B. Te składniki znajdują się w nabiale, chudym mięsie, jajach, rybach, warzywach (zwłaszcza zielonoliściastych), owocach i produktach zbożowych. Komponując posiłki, rodzice powinni pamiętać także o jakości produktów, z których przygotowują posiłki.

Infolinia dla Super Mam

Temat zdrowego śniadania dla ucznia trudno wyczerpać, dlatego warto w przypadku wątpliwości skontaktować się z ekspertem, np. za pośrednictwem infolinii programu "Mleczny Start wspiera Super Mamy".

Małgorzata Więch, ekspert programu "Mleczny Start wspiera Super Mamy" i specjalistka ds. żywienia z Instytutu Matki i Dziecka:
Odpowiednia dieta zapewnia dziecku sprawność fizyczną, zdolność do nauki oraz chroni przed niedoborami składników odżywczych i rozwojem powikłań powstających na tle wadliwego żywienia. Należy o nią zadbać zwłaszcza, gdy dziecko intensywnie się rozwija i potrzebuje energii, by sprostać codziennym szkolnym obowiązkom. Prawidłowa dieta ucznia jest punktem wyjścia do jego sukcesu.

Akcja edukacyjna "Mleczny Start wspiera Super Mamy"

Infolinia ogólnopolskiej akcji "Mleczny Start wspiera Super Mamy" będzie do dyspozycji rodziców przez cały wrzesień pod numerem 801 001 010 (całkowity koszt połączenia wynosi 0,29 gr) w określonych dniach dyżurowania ekspertów. We wtorki w godzinach od 16 do 18 na pytania będzie odpowiadała Małgorzata Więch, specjalista ds. żywienia, a w czwartki w godzinach od 17 do 19 Anna Kałuba-Korczak, psycholog.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki