DIETY GWIAZD. Weronika Książkiewicz i dieta kapuściana

2014-04-11 9:31

Jeśli chcesz schudnąć kilka kilogramów w krótkim czasie, zastosuj dietę kapuścianą. Reguluje ona pracę jelit, oczyszcza je, działa moczopędnie, a to daje spadek wagi nawet od 4 do 7 kilogramów w ciągu tygodnia.

W trakcie diety kapuścianej nie odczuwamy głodu, gdyż wypełniający żołądek błonnik daje uczucie sytości. Ze względu na fakt, że dieta ta jest uboga w białko, tłuszcz, składniki mineralne i niektóre witaminy, nie możemy jej stosować dłużej niż tydzień.

Zasadą jej jest spożywanie przynajmniej raz dziennie smacznej i niskokalorycznej zupy z kapusty. Możemy ją jeść w dowolnych ilościach i o dowolnej porze dnia. Trzeba pić dużo niegazowanej wody, przynajmniej 2 litry dziennie. Warto wspomagać się naparami z ziół, które mają działanie przyśpieszające metabolizm, moczopędne, żółciopędne, lekko przeczyszczające. Pijemy też soki owocowe i warzywne, niesłodzoną kawę i herbatę oraz odtłuszczone mleko.

Zobacz: Sposób Agaty Młynarskiej na dobrą formę? Odpowiednio jeść, trenować i uprawiać seks!

Dieta kapuściana - czego nie wolno jeść?


Zabronione są: alkohol, słodycze, cukier, tłuszcze zwierzęce, czerwone mięso, słodzone napoje gazowane. Od piątego dnia diety możemy w niewielkich ilościach wprowadzić produkty zbożowe, chude mięso czy ryby.

Zaletą jest duża ilość warzyw, zwłaszcza kapusty, owoców, prosty jadłospis, łatwość przygotowania posiłków i niewielki koszt. Efekty są widoczne zwłaszcza u osób z małą nadwagą.

Kapusta należy do najmniej kalorycznych, a jednocześnie najbardziej odżywczych warzyw. Zawiera mało węglowodanów, trochę białka, zero tłuszczu i dużo błonnika, poprawiającego przemianę materii. Jest źródłem potasu, który zapewnia organizmowi zrównoważoną gospodarkę wodną, likwiduje opuchlizny i wzmacnia serce. Dużo jest w niej także witaminy C działającej ochronnie na komórki.

Czytaj też: DIETY GWIAZD. Iwona Pavlović i dieta Atkinsa, czyli tłusta dieta. 5 kg mniej przez miesiąc

Przepis na posiłki w diecie kapuścianej:


Zupa kapuściana

Składniki:

* główka kapusty białej lub włoskiej (jest łatwiej strawna) * 5 świeżych pomidorów lub 1/2 l przecieru pomidorowego * 2 papryki zielona i czerwona * 3 duże cebule * 3 gałązki selera naciowego * 3 l wywaru warzywnego * 2 listki laurowe * kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu * 1/2 łyżeczki kminku * 1 łyżeczka majeranku * ewentualnie: oregano, koperek, estragon, czosnek, bazylia, curry

Sposób przygotowania: Kapustę poszatkować, wrzucić do garnka, dodać przyprawy. Wlać wywar warzywny i gotować pod przykryciem ok. 15 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, seler poszatkować, cebulę pokroić w piórka.

Dodać do gotującej się kapusty i gotować jeszcze 25 minut na małym ogniu. Dodać przyprawy. Gorącą zupę można przelać do słoików, zakręcić i po wystygnięciu schować do lodówki. Jest smaczna na ciepło i na zimno.

Uwaga: zupy nie solimy i nie dodajemy tłuszczu!

Weronika Książkiewicz (33 l.): Ćwiczę i zdrowo jem

- Chodzę na basen, jeżdżę na rowerze, mam osobistego trenera, bo wolę ćwiczyć pod jego okiem niż samodzielnie. Zamiast się ważyć, robię pomiary tkanki tłuszczowej. To jest wyznacznikiem skuteczności odchudzania.

Restrykcyjne diety nie są dla mnie, bo lubię dużo i dobrze zjeść. Nie katuję się głodówkami i nie mam zamiaru liczyć kalorii. Staram się odżywiać zdrowo, jem określone produkty, które wskazuje mi dietetyk.

Od niedawna nie jem mięsa. Wyeliminowałam z diety jajka, gluten, nie piję mleka.

Staram się jeść regularnie, nie robię długich przerw między posiłkami, choć bywa to trudne ze względu na pracę. Lubię mleko ryżowe, kaszę jaglaną, ryby, wszelkiego rodzaju potrawy z warzyw i różnego rodzaju zupy.

Polub se.pl na Facebooku

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki