Hot Dog

i

Autor: Tim Hacker

Dziś 4 lipca, ŚWIATOWY DZIEŃ HOT DOGA! 50 Hot Dogów w 10 minut? To możliwe! WIDEO i PRZEPIS

2014-07-04 17:34

Soczysta paróweczka wsunięta w bułeczkę, oblana ketchupem i musztardą. Ten parówkowy przysmak to esencja amerykańskiej kultury. Właśnie 4 lipca w całych Stanach organizowane będą zawody w jedzeniu Hot Dogów na czas. Rekord USA ustanowił Joey Chestnut, który w zaledwie 10 minut dosłownie pochłonął 68 Hot Dogów!

Bułka, parówka, posypka z prażonej cebulki, ogórek i sosy: musztarda, ketchup albo majonez- czyli prostota i niepowtarzalny smak w jednym. Większość twierdzi, że twórcami tego jakże cieszącego kubki smakowe wynalazku są Amerykanie. Nic bardziej mylnego. Hot Dog powstał w oparciu o dokładność i precyzję rodem z Niemiec! Hot Dog to w rzeczywistości nic innego jak lokalna wersja niemieckiej frankfurterki, która na wschodnim wybrzeżu Ameryki Północnej pojawiła wraz z imigrantami.

Bułka, parówka, posypka z prażonej cebulki, ogórek i sosy: musztarda, ketchup albo majonez- czyli prostota i niepowtarzalny smak w jednym. Większość twierdzi, że twórcami tego jakże cieszącego kubki smakowe wynalazku są Amerykanie. Nic bardziej mylnego. Hot Dog powstał w oparciu o dokładność i precyzję rodem z Niemiec! Hot Dog to w rzeczywistości nic innego jak lokalna wersja niemieckiej frankfurterki, która na wschodnim wybrzeżu Ameryki Północnej pojawiła wraz z imigrantami.

Zobacz też: Najlepszy przepis na CHŁODNIK. Jak zrobić pyszny chłodnik z botwinki

Frankfurterka jak podpowiada sama nazwa początek swojej historii ma we Franfurcie nad Menem. To właśnie tam w XV wieku miały powstać pierwsze parówki. Na trop niemieckiej przeszłości hot dogów wskazuje również potoczne tłumaczenie. Przepyszne paróweczki z Niemczech nazywane były „dahshundami" czyli- jamnikami. Gorąca paróweczka przypominająca jamnika- innymi słowy „Hot Dog".

Przepis na domowego Hot Doga

1 bułka HOT DOG
2 frankfurterki
sałatka staropolska 30 gr
prażona cebulka
garstka startego żółtego sera
ketchup,musztarda,majonez

Czytaj również: Przepis na ciasto ze śliwkami

Frankfurterki należy ugotować, podgrzewając w tym czasie piekarnik do ok. 150 st. C. Gdy parówki będą ugotowane należy wsunąć je w bułkę, posypać serem i włożyć na 5- 10 minut do piekarnika. Gdy bułka się zarumieni a ser stopi, wyjmujemy przysmak z piekarnika i dodajemy resztę dodatków. Wskazane jest wcześniejsze uprażenie cebuli pokrojonej w drobne kawałki, lecz kupiona- gotowa cebulka również się sprawdzi! Na koniec polewamy parówę ulubionym sosem. Dla ostrych graczy dobrą opcją będzie dodanie papryczki chilli.

Smacznego!

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki