Pączki z przepisu Ewy Wachowicz

i

Autor: Akpa & Shutterstock Pączki z przepisu Ewy Wachowicz

Tłusty czwartek 2024

Ewa Wachowicz dodaje do pączków nietypowy składnik. Przetestowałam ten przepis na pączki i już nigdy nie zrobię ich inaczej. Są idealnie puszyste i mięciutkie

2024-01-24 12:32

Nietypowy przepis na pączki od Ewy Wachowicz. Tłusty czwartek to dzień, kiedy zajadamy się pączkami oraz faworkami. W internecie można znaleźć wiele, nieco zmodyfikowanych, przepisów na te słodkości. Ja przetestowałam przepis na pączki na tłusty czwartek od Ewy Wachowicz. Gwiazda do swoich pączków dodaje jeden nietypowy składnik. Od kiedy spróbowałam tych pączków, to już nigdy nie zrobię ich inaczej.

Nietypowe pączki od Ewy Wachowicz. Dodaje do nich ten jeden składnik

Coraz więcej osób decyduje się na samodzielnie przyrządzenie pączków oraz faworków na tłusty czwartek. W ten sposób mamy pełną kontrolę nad dodawanymi do nich składnikami i nie narażamy innych domowników na konserwanty oraz sztuczne barwniki. W internecie można znaleźć wiele przepisów na pączki. Dla miłośników eksperymentów w kuchni dostępne są przepisy na pączki z różnymi, nietypowymi składnikami. Takim przepisem podzieliła się Ewa Wachowicz. Gwiazda do swoich pączków dodaje bowiem ziemniaki. Na początku podchodziłam do tego pomysłu dość sceptycznie, ale kiedy przyrządziłam takie pączki od razu zmieniłam zdanie. Pączki z ziemniakami są idealnie mięciutkie i puszyste. Szybko znikają z talerza i każdy dopytywał się o więcej. 

Zobacz także: Tysiące gospodyń dodaje to do pączków i szkodzą sobie i bliskim. Robiąc domowe pączki unikaj tego jak ognia Przepis na pączki

Jak zrobić pączki z przepisu Ewy Wachowicz?

Do przygotowania ciasta na pączki będziesz potrzebować: 

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 kg mąki
  • 50 g drożdży
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 125 g masła
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Ugotowane i jeszcze ciepłe ziemniaki zmiel przez praskę. Dodaj do nich pokruszone drożdże, jajka oraz roztopione masło. Dokładnie zagnieć ciasto i pozostaw je do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Odrywaj kawałki ciasta i formuj z nich kuleczki. Ponownie odstaw je do wyrośnięcia, tym razem na około 15 minut. Tak przygotowane pączki smaż na głębokim i dobrze nagrzanym oleju. 

Szukasz bardziej tradycyjnych przepisów? Znajdziesz je tutaj:

CHORWACKI PRZYSMAK NA TŁUSTY CZWARTEK. PRZEPIS NA MAŁE PĄCZKI Z NIESPODZIANKĄ

PRZEPIS NA PĄCZKI - DOMOWE, ZE STAREJ KSIĄŻKI KUCHARSKIEJ

Sonda
Smażysz pączki w domu czy kupujesz gotowe?
Tomasz Kammel i Izabella Krzan żegnają się z "Pytaniem na śniadanie"

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki